SD v Ljublani z Ireno Kuntarič Hribar, DeSUS z Marijo Horvat

Če bo izvoljena, namerava v Ljubljano vrniti pogovor, saj meni, da so Ljubljančani pod tem županom postavljeni pred dejstva.

Objavljeno
10. september 2014 16.50
hočevar kuntarič hribar
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana − Za SD bo v Ljubljani za županjo kandidirala Irena Kuntarič Hribar, ki je do zdaj dvakrat vodila četrtno skupnost Dravlje. Če bo izvoljena, namerava v Ljubljano vrniti pogovor. »Odkar imamo sedanjega župana, imamo največ civilnih iniciativ, kar pomeni, da Ljubljančani niso bili slišani, ampak so bili postavljeni pred dejstvo,« pravi.

Kuntarič Hribarjeva, ki bo skupaj s preostalimi kandidati SD v Ljubljani nastopila s sloganom Ljubljana smo ljudje, priznava, da je bilo v Ljubljani narejenega veliko, a je bilo preveč vse usmerjeno v center. »A Ljubljana ni samo center, Ljubljana je 17 četrtnih skupnostih in v preostalih 16 imamo težave,« je dejala na novinarski konferenci.

Želi si, da bi bilo mesto bolj prilagojeno mladim in zagonskim podjetjem

Med ukrepi, ki jih namerava izvesti kot županja, izpostavlja preučitev institucionalnih zmogljivosti Ljubljane, kar pomeni, da bodo pregledali domsko oskrbo starejših in jo po potrebi delno preusmerili v oskrbo na domu in v dnevne centre.

Preučiti namerava možnost, da bi občina sofinancirala dodatne dejavnosti, ki jih organizirajo vrtci in so trenutno večinoma plačljive, ter pregledati potrebe posameznih stanovanjskih naselij po osnovni infrastrukturi, kot so vrtci, šole in podobno. Želi si tudi, da bi bilo mesto bolj prilagojeno mladim in zagonskim podjetjem. Potrebovali bi tudi več parkirišč po sistemu parkiraj in se pelji.

Glede Slovenske ceste pravi, da mi morala biti ali zaprta ali pa v celoti odprta za promet, ne pa da je zdaj delno odprta. Javnih podjetij, ki so v mestni lasti, pa ne bi privatizirala.

Na listi SD za volitve v ljubljanski mestni svet je po besedah predsednika mestne organizacije SD Ljubljana Antona Colariča 44 kandidatov, stranka pa ima svoje liste tudi za volitve v posameznih četrtnih skupnostih.

Horvatova ima po erjavčevih besedah posluh za starejše pa tudi mlade

Na listi DeSUS v Ljubljani bo za županjo kandidirala diplomirana ekonomistka Marija Horvat. Kot je na predstavitvi njene kandidature na novinarski konferenci povedal predsednik DeSUS Karl Erjavec, gre za dobro kandidatko. Poleg tega po njegovem prepričanju prihaja čas za ženske.

Po besedah Erjavca je bilo v zadnjih letih v Ljubljani narejeno veliko, veliko pa je bilo narejenega na pol. Za to je po njegovem čas, da se nedokončani projekti zaključijo, najbolje pa lahko to po njegovem prepričanju naredi ženska.

Horvatova ima po besedah predsednika DeSUS posluh za starejše, pa tudi mlajše. Njen program je dober in kompleksen, pravi Erjavec, zato je prepričan, da bo v Ljubljani deležna velike podpore.

Horvatova je, kot se je predstavila, v prvi vrsti gospodarstvenica, saj v gospodarstvu dela že štiri desetletja. Je dolgoletna članica DeSUS in članica nadzornega odbora Mestne občine Ljubljana. Kot taka ocenjuje, da dobro pozna delo v Mestni občini Ljubljana.