Iskanje harmonije nad Ljubljanico

Srečanje vrvohodcev: za izkušene bo razpetih pet vrvi, za začetnike štirje nizki trakovi pred bivšim Mačkom.

Objavljeno
19. maj 2017 19.05
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Med Cankarjevim in Hribarjevim nabrežjem bo v nedeljo od 11. do predvidoma 21. ure deset metrov nad Ljubljanico razpetih pet vrvi, po katerih se bo sprehodilo 30 vrvohodcev; za tiste, ki se bodo v tej veščini želeli preizkusiti prvič, pa bodo postavili štiri nizke trakove pred lokalom bivšega Mačka.

Srečanje hodcev po napetem elastičnem tlaku, ki je v njihovem žargonu poznan kot slackline oziroma highline (na višini), organizira društvo Balansa Slackline iz Ljubljane. Predsednik društva in mojster ravnotežja Miha Škof je povedal, da gre pri tej veščini za izrazito povezavo med umom in telesom oziroma za iskanje harmonije med njima.

Problem je v glavi

Največji preskok je opazen takrat, ko se znebiš strahu in umiriš telo, saj se ne sme tresti, ker se trese tudi trak in izgubiš ravnotežje. Ko osvojiš osnovno tehniko, vidiš, da je problem v glavi, misli moraš umiriti tako, da lahko vzdržuješ ravnotežje, naučiti se moraš vplivati na možgane, pojasnjuje Škof. Kot pravi, se vsak lahko v treh urah nauči prehoditi vsaj pet metrov vrvi, dve do tri leta pa potrebuješ, da začneš hoditi na višini. Najdaljša vrv, razpeta čez Ljubljanico, bo dolga 70 metrov, ostale pa od 30 do 35 metrov. Za začetnike bodo na nosilcih, ki bodo postavljeni na ravna tla, razpete vrvi dva metra nad tlemi, v dolžini treh metrov.

Na začetku pol ure sedenja na traku

Običajno je tako, da tisti, ki poizkusijo prvič, pol ure samo sedijo na traku in se poskusijo pripraviti, da vstanejo. Hojo se moraš naučiti začeti iz sedečega položaja, razlaga Škof. Sam se s hojo po vrvi ukvarja že od leta 2004, začel je na tleh, čez pet let pa je poskusil hoditi tudi na višini. Zdaj to počne približno enkrat na mesec, noče prepogosto, ker želi, da to ostane nekaj posebnega. Za to izbirajo lepe lokacije, lani poleti so na primer razpeli 80 metrov highlina na vrhu Triglavske severne stene, 1400 metrov nad dolino.

Izboljšanje motorike

Kot pravi, je hoja po traku večplastna, pri nas še ne tako razširjena aktivnost, ki jo po svetu zaradi njenih pozitivnih učinkov, kot so izboljšanje motorike, telesne odzivnosti, miselne osredotočenosti, nadzora uma ter čustev, med drugim vključujejo v šolske programe in naprednejše športne treninge. Društvo sicer to vsestransko uporabno znanje in veščine, pridobljene ob pomoči trakov, prenaša v vsakdanja življenja, v ta namen izvajajo tečaje in delavnice ravnotežja. Ugotavljajo, da je to lahko tudi zabaven, zanimiv in koristen način preživljanja prostega časa, ki lahko na javnih površinah združuje različne generacije in prispeva h kakovosti življenja v urbanih središčih.

 Tradicionalni dogodek?

Društvo Balansa Slackline se sicer z izvedbo takšnih športno-kulturnih dogodkov ukvarja že več let, po lanskem festivalu v starem kamnolomu v Puli pa bo nedeljski dogodek prvi uradni v Ljubljani, za katerega pa si Škof želi, da bi postal tradicionalen. Letos se je priložnost ponudila na prostoru loka Slacklinela bivšega Mačka, ki je v prenovi, in tam trenutno ni miz in stolov, sicer bi se morali z lokali dogovoriti, da jih umaknejo.