Islamska skupnost objavila glavni razpis za gradnjo džamije

Razpis vključuje tri sklope, in sicer gradbeno-obrtniška dela, elektro inštalacije in strojne inštalacije.

Objavljeno
14. julij 2014 10.56
Posodobljeno
14. julij 2014 12.00
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana - Islamska skupnost v Sloveniji je objavila glavni razpis za izgradnjo objektov Islamskega versko-kulturnega centra v Ljubljani. Razpis vključuje tri sklope, in sicer gradbeno-obrtniška dela, elektro inštalacije in strojne inštalacije. Kandidati lahko ponudbe oddajo do 11. avgusta do 12. ure, pojasnjujejo na spletnih straneh islamske skupnosti.

Obvestilo o tretjem razpisu, ki predstavlja glavni razpis pri gradnji omenjenega centra, so objavili na spletnih straneh islamske skupnosti v petek, je za STA pojasnil tajnik skupnosti Nevzet Porić. Besedilo razpisa ni javno. Potencialni kandidati lahko gradivo oziroma razpisno dokumentacijo dobijo v islamski skupnosti ali v podjetju Elea IC, s katerim skupnost sodeluje.

S tokratnim razpisom islamska skupnost išče glavnega izvajalca del za izgradnjo centra, ki bo vključeval tudi prvo džamijo v Sloveniji. Na zemljišču ob Kurilniški in Parmovi ulici v Ljubljani so sicer že zabrneli stroji, trenutno potekajo začetna dela, ki vključujejo prestavitev kanala za meteorne vode, postavitev pilotov, ki bodo varovali gradbeno jamo, ter izkop in zaščito gradbene jame. Omenjena dela izvaja podjetje Kostak, ki je zmagalo na prejšnjem razpisu. Rok za izvedbo del pa je 10. oktober.

Temeljni kamen septembra lani

Porić ocenjuje, da bi se izgradnja objektov lahko začela v drugi polovici oktobra ali v začetku novembra. Od ponudnikov se po njegovih besedah pričakuje, da podajo svoj terminski plan izvedbe del. Po oceni Porića bo izvedba trajala dve leti.

Temeljni kamen za islamski kulturni center so na zemljišču med Parmovo in Kurilniško ulico v Ljubljani položili septembra lani. Center, za katerega so arhitekturno rešitev izbrali na natečaju, bo obsegal 12 metrov visok glavni objekt, 24 metrov visoko molilnico in 40 metrov visok minaret, gradnja pa naj bi traja tri leta.

Po položenem temeljnem kamnu so v islamski skupnosti začeli z izbiro podjetja za nadzor in inženiring projekta, pri čemer so skupaj s strokovnjaki iz Katarja izbrali podjetje Elea iC projektiranje in svetovanje. Poleg tega so opravili dodatne raziskave zemljišča in porušili obstoječe objekte. Nato so izvedli tudi prvega od treh razpisov, na podlagi katerega so na zemljišču prestavili telekomunikacijske in električne vode.

Po predvidevanjih islamske skupnosti po gradnja centra dražja od predvidenih 12 milijonov evrov, po Porićevih besedah pa imajo zagotovljenih od 50 do 60 odstotkov sredstev. Pri realizaciji projekta jim s finančnimi sredstvi pomaga tudi država Katar.