Izbor izvajalca gradbenih del za Kolezijo se odmika

MOL je odpiranje ponudb že dvakrat prestavila, ponudniki zahtevajo še en podaljšek, občina pa za zdaj vztraja pri 5. maju.

Objavljeno
25. april 2014 17.50
Kolezija
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana - Medtem ko so delavci podjetij Dolinšek transport in Adriaing kot izbrani izvajalci rušitvenih del sredi tedna že začeli odstranjevati ostanke bazena in spremljajočih objektov na Koleziji, se zapleta pri razpisu za izvajalca gradbenih, obrtniških in instalacijskih del. Odpiranje ponudb so s 25. aprila prestavili na 5. maj.

Omenjeni podjetji bosta v dveh mesecih odstranili stari objekt ter oba zunanja bazena, ploščad ob bazenu in druge elemente zunanje ureditve (razen košarkarskega igrišča, ki bo podlaga za postavitev gradbiščne infrastrukture in opreme).

Rok za odpiranje ponudb že dvakrat prestavljen

Po sporazumu med občino in lastnico pa bodo uredili še sosednji objekt Hribar-Vrhovšek. Našteto bosta izvedli za dobrih 140 tisočakov (z davkom).
Prestavljanje rokov

Čeprav je bil razpis za izvajalca gradbenih, obrtniških in instalacijskih del ter dobavo in montažo bazenske tehnike za novo kopališče Kolezija objavljen 7. marca in bi morali vloge ponudnikov odpirati že 18. aprila, se to ni zgodilo. Četrtega aprila so ta rok prestavili na 25. april, nato pa 16. aprila še enkrat - tokrat na 5. maj.

Tako so do zdaj zaradi vsebinskih in formalnih razlogov objavili že osem popravkov razpisne dokumentacije in rokov za oddajo vprašanj, ponudb in odpiranje vlog. Kljub naštetemu so nedavno dobili nove zahteve za podaljšanje roka za javno odpiranje ponudb - predvsem zaradi prvomajskih praznikov. V igri je več datumov, in sicer 6. oziroma 9. maj, posamezniki pa bi hoteli še več podaljška. Toda MOL jih, vsaj za zdaj, zavrača.

Vsebinski pomisleki

Med več desetimi vprašanji, ugotovitvami, opozorili in zahtevami potencialnih izvajalcev del najbolj izstopa navedba, da zavarovanje gradbišča z zagatnicami ni najboljša, še manj pa najcenejša rešitev, saj da jih bo veliko nemogoče odstraniti. Ker gre za jeklo, bo zadeva precej draga samo v tem delu.

Glede na izredno zahtevnost projekta so številni ponudniki pozvali občino, naj ne hiti z odpiranjem ponudb, saj bi s tem lahko bili precej diskriminatorni do tujih interesentov. Še sploh, ker je bila razpisna dokumentacija spremenjena že večkrat.

Mnogi so prepričani, da razpis daje prednost »že izbranim« ponudnikom in da imajo nekateri boljši dostop do razpisne dokumentacije. Posamezniki pa so že odkrito napovedali pritožbo na revizijsko komisijo.
So pa na občini uslišali njihove zahteve, naj spremenijo veljavnost bančnega jamstva za odpravo napak v garancijski dobi z desetih let na tri ali največ pet let. Ta bo »znižana skladno z navodili ministrstva za finance«.