Izredna seja o Celici bo

Manjkajoči dvanajsti podpis je prispevala mestna svetnica Levice Nataša Sukič.

Objavljeno
16. februar 2018 17.47
Hostel Celica
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek

Ljubljana – Stranka SDS, ki je organizirala zbiranje podpisov za sklic izredne seje o usodi hostla Celica na Metelkovi, je dobila dvanajsti podpis. Po upoštevanju pripomb in preoblikovanju predlaganih sklepov, ga je prispevala samostojna svetnica Levice Nataša Sukič. In SDS je v vložišče MOL zahtevo oddala včeraj ob 14. uri.

V pogovoru z Draganom Matićem, vodjo svetniške skupine SMC, ki ima v mestnem svetu šest svetnikov, smo zvedeli, da niso prispevali niti enega podpisa. Dejal je, da je predlog gradiva prejel in da bi moral najprej sklicati posvet s preostalimi strankarskimi svetniki. Zakaj tega ni storil, čeprav ima gradivo že deset dni, ni pojasnil. Veliko pa pove že to, da Mirku Brniču Jagru iz SDS kljub prošnji, da se mudi, doslej še ni odgovoril, kaj nameravajo storiti.

SMC se ni opredelila

Tako so zdaj svoje podpise prispevali le vsi svetniki SDS, Mojca Kucler Dolinar in Mojca Sojar iz NSi, svetnik SLS Janez Žagar, svetnica iz vrst SD Irena Kuntarič Hribar in kot zadnja še Nataša Sukič (Levica). Preostali so si premislili iz vsebinskih ali osebnih razlogov, ali pa jih pobudniki izredne seje za podpis sploh niso prosili (velja zlasti za 22 svetnikov LZJ).

Namesto zapovedi predlog

Kot je razvidno iz predloga oddanega gradiva za izredno sejo, so iz njega izločili enega od treh sklepov. Tako zdaj v njem ni več za posamezne svetnike sporne zahteve, da župan v dokumentu identifikacije investicijskega programa za Celico »kot rdečo nit vgradi neokrnjenost avtorskih pravic avtorjev, ki so ustvarili preobrazbo zapora v hostel in koncept programa KUD Sestava«. Ta je namreč na drugačen način že vsebovana v drugem sklepu. Tam v eni od alinej predlagajo, da občina z avtorji koncepta KUD Sestava, ki so Celico ustvarili, 25 let skrbeli za stavbo in vodili kulturni program, poskrbi za dolgoročno ureditev odnosa.