Izsekali bodo gozd, ki formalno ne obstaja

Stanovalci Koprske se Karnerjevemu žaganju dreves upirajo s parkiranimi avti.

Objavljeno
13. november 2013 18.09
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Gozdička ob nekdanji tovarni Tovilu je čedalje manj. Sekači, ki jih je najel Mihael Karner, ga neutrudno krčijo. Okoli podrtije sredi parcele niso imeli težav, zapletati pa se je začelo ob Koprski ulici. Stanovalci namreč nočejo umakniti parkiranih osebnih avtomobilov.

Potem ko stanovalcem bližnjega bloka, ki tvorijo večino civilne iniciative Za zeleni Vič oziroma ohranitev omenjenega (zasebnega) gozdička, ni uspelo ustaviti goloseka z inšpektorji in policijo, so ubrali novo taktiko. Da bi zaščitili vsaj drevored visokih dreves ob Koprski ulici, kjer cesto in del pločnika od njih ločujejo le žičnata ograja ter dva metra zelenice, s pločnika nalašč niso hoteli odpeljati svojih avtomobilov.

Območje poseka nezavarovano

To jim je uspelo zato, ker si investitorji načrtovane stanovanjske soseske Zelena oaza (Velinvestment z Mihaelom Karnerjem in Urošem Slivnikom na čelu) od občine niso zagotovili dovoljenja za postavitev začasne delne ali celovite zapore Koprske ceste. Tako so več kot dvajset metrov visoke smreke in nekaj listavcev prisiljeni žagati tako, da prej z jeklenicami usmerijo njihov padec. Kar pa je zelo tvegano, saj ob padcu deli dreves, zlasti če gre za bolne primerke, letijo daleč naokoli. Pri enem so suhe veje k sreči padle le na cesto. Ob nepravilnem lomu ali površnosti bi zlahka poškodovale kakšen avtomobil in celo bližnji blok.

Dodatna težava je nedavno zgrajen objekt podjetja Gorenc na skrajnem jugovzhodnem robu parcele. Zajeda se namreč globoko v Karnerjevo zemljišče, okoli njega pa raste več visokih smrek, ki bi ga ob podiranju lahko poškodovale. Pri tem je treba povedati, da nedavno objavljeni načrt fantomskega arhitekturnega podjetja Nula8 predvideva na Gorenčevi pravkar pozidani parceli večje število zunanjih parkirišč.

Ker Gorenčevi gotovo ne bodo hoteli odstraniti novega objekta, je bolj verjetno, da bo treba popraviti načrt zunanje ureditve oziroma projekt precej spremeniti.

Gozda na papirju sploh ni

Sicer pa nam je Marjana Tavčar z zavoda za gozdove povedala, da v gozdnogospodarskih načrtih za območje ljubljanske občine omenjeni gozdiček ni opredeljen kot gozdna površina. Te parcele so namreč v preteklosti imele povsem drugačen status, nato so zaradi zanemarjanja oziroma neurejanja v naravi postale samonikli gozd. To pa pomeni, da ga njegovi lastniki lahko tudi izsekajo, saj formalno sploh ne obstaja.

Drevesa le še ob Gradaščici

Na terenu smo opazili le belo-rdeč trak, ki označuje mejo, do katere bodo odstranili vsa nezaščitena drevesa. Od hektarja gozdička ga bo tako ostala le kakšna polovica, in sicer nekajmetrski pas ob mestni Gradaščici, vzdolž z Jamovo cesto.