Janković brez absolutne večine, a ostaja glavni

LZJ bo v mestnem svetu ohranila večino, SMC in Združena levica pa sta kot novinki dobili devet mest.

Objavljeno
06. oktober 2014 18.42
Janez Petkovšek, Mojca Zabukovec, Ljubljana
Janez Petkovšek, Mojca Zabukovec, Ljubljana

Ljubljana – Zadnji neuradni rezultati volitev v mestni svet kažejo, da bo dobra polovica članov v prihodnjem mandatu novincev, 21 pa ga bo nadaljevalo. Sicer zmagovalna Lista Zorana Jankovića je v primerjavi z zadnjimi volitvami izgubila štiri svetniška mesta, SDS in SD po dve.

Listi Zorana Jankovića, ki je imela doslej s 25 člani absolutno večino v mestnem svetu, bo po novem pripadalo 21 svetnikov. Čeprav jih je večina med njimi že doslej sedela na magistratu - Janković pravi, da se »ekipe, ki dela dobro, ne menja« - jih bo šest prvič. Med novinci izstopa tajnik islamske skupnosti Nevzet Porić, ki je prepričan, da mora biti mestni svet »končno dostopen vsem, tudi verskim skupnostim«. Med svetnike LZJ se je uvrstil tudi Marjan Sedmak, predsednik mestne zveze upokojencev in letošnji dobitnik nagrade mesta Ljubljana. Med novimi svetniki so še poveljnik ljubljanske gasilske brigade Tomaž Kučič, nekdanja načelnica oddelka za predšolsko vzgojo v mestni upravi in članica sveta PS Francka Trobec, nadomestni predsednik ČS Polje Anton Podobnik in Nada Verbič, ki je bila letos znova potrjena za ravnateljico vrtca Jelka.

Jankovića je že pred tokratnimi lokalnimi volitvami sicer zapustilo več vidnih podpornikov in svetnikov. Po razkolu v stranki Pozitivna Slovenija jih je nekaj med njimi prestopilo k stranki Alenke Bratušek. Na listi so županu tudi tokrat pričakovano sledili vsi dosedanji podžupani, in sicer Jelka Žekar, Janez Koželj, Aleš Čerin in Tjaša Ficko. Tudi po nedeljskih volitvah ostajajo na svetniških mestih.

Od novih strank v mestnem svetu SMC in ZL

Največja opozicijska stranka v mestnem svetu bo še naprej SDS, a z dvema svetnikoma manj kot v iztekajočem se mandatu. Med dosedanjimi svetniki, ki so na letošnjih volitvah ponovno kandidirali, odslej ne bo Uroša Minodraša in Jožice Virant. Dosedanja članica mestnega odbora za finance Pavla Murekar, ki je lani s svojimi tviti razburila tvitarsko javnost, ko je ugotavljala »vzorec« zdravnikov, osumljenih koruptivnih dejanj, letos ni kandidirala.

Tretja stranka po številu članov v ljubljanskem mestnem svetu - imela jih bo šest - bo v prihodnjem mandatu zmagovalka zadnjih državnozborskih volitev, SMC. S tremi svetniki, med katerimi je tudi njihova kandidatka za županjo Nataša Sukič, sledi pred evropskimi volitvami novoustanovljena koalicija Združena levica.
NSi, ki je v preteklem mandatu imela dva svetnika, jih bo odslej imela tri. Med novinci je podjetnica Mojca Sojar.
Stranka SD je izgubila polovico svetniških mest. Odslej jo bosta na magistratu zastopala nekdanji poslanec in mestni svetnik, predsednik ljubljanske SD Anton Colarič ter Irena Kuntarič Hribar, ki je bila štiri mandate članica sveta ČS Dravlje, tokrat pa bo prvič mestna svetnica.

Desus v prihodnjem mandatu ohranja enako število svetniških mest, le da ju bosta tokrat zasedla novinca Marija Horvat, ki se je potegovala za županski stolček, in Anton Kastelic.

Strankarske koalicije

Zoranu Jankoviću ob 21 glasovih LZJ pravzaprav ne bo treba sklepati strankarskih koalicij. Če bodo druge stranke na sejah mestnega sveta zagotavljale kvorum in ne bodo obstruirale sej ali glasovanj pri posameznih spornih točkah dnevnega reda, bo namreč lahko samostojno sprejel kakršenkoli sklep. Razen če bi na sejo prišli vsi in ga preglasovali s 23 proti 22.

Desna opozicija je medtem šibka, saj imajo SDS, NSi in SLS zgolj enajst glasov, medtem ko jih je za sklic izredne seje potrebnih vsaj dvanajst. Brez podpore koga iz vrst SMC ali Združene levice (skupaj bosta ti stranki imeli devet glasov), ki pa je malo verjetna, bi jih lahko ustavili že na začetku postopka. Ali je kdo od njih sposoben ali voljan pripraviti predlog sprememb posameznega odloka ali prostorskega akta, je drugo vprašanje. Doslej je to počel predvsem Miha Jazbinšek, ki pa ga v prihodnjih štirih letih ne bo v mestnem svetu.

Mestni svet brez zelenih

V prihajajočem mestnem svetu prvič po dolgih letih ne bo niti enega svetnika iz strank Zelenih. Jazbinšek, ki je od leta 2002 kandidiral kot svetnik stranke Zeleni Slovenije, letos pa kot član Zelene koalicije, pravi, da je njegovo tokratno neuvrstitev lahko pojasniti že s številkami; kot županski kandidat Zelene koalicije je prejel 3320 glasov, kot nosilec istoimenske liste pa 1379. Po njegovi oceni se manjkajočih 147 glasov (0,18 odstotka) za njegovo uvrstitev v mestni svet »najde med 1238 glasovi Ljubljančanov, ki so jih oddali listi Zelenih Slovenije - Zeleni Ljubljane, misleč, da so to glasovi zanj«. Jazbinšek je prepričan, da je bil »edini namen vlagateljev liste Zelenih Slovenije razbiti glasove zelenih« njemu na škodo.

Jazbinšek zanika, da se bo politično upokojil, saj da ima še veliko »strokovno-političnega za povedati tako na lokalni kot nacionalni ravni«. Ali bo politični svetovalec katere od list ali strank, ni hotel napovedovati, kot tudi ne prihodnosti zelenih strank. Prezgodaj je po njegovem mnenju govoriti tudi o morebitnih novih Zelenih, ki bi bili sposobni preseči zdajšnjo razklanost (obstajajo namreč Zeleni Slovenije, Zelena koalicija in ZEG) in na naslednjih občinskih volitvah oblikovati skupni program ter nastopiti z enotno listo.