Janković čaka na odločitev bank

Župan podpisal zahtevo za vnovčenje garancije Grepa, a pušča odprte možnosti.

Objavljeno
12. september 2012 19.12
Stoz?ice
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Župan Zoran Janković je podpisal zahtevo za vnovčenje bančne garancije v projektu Stožice, je včeraj sam povedal za Delo. Ljubljanska občina ima namreč bančni garanciji zasebnega partnerja Grep za končanje zunanje ureditve v športnem parku Stožice v skupni vrednosti milijona evrov, ki sta veljavni do sobote.

Podpis zahteve pa še ne pomeni, da bo MOL garancijo dejansko vnovčila, saj župan pušča odprto možnost: »Če banke Grepu v petek podaljšajo garancijo do 15. decembra, bomo do takrat počakali tudi mi.« Kot pravi, jim je NLB sporočil, da bodo izbrali revizorja, ki bo pregledal poslovanje Grepa, potem pa se bodo potem odločili o načinu končanja projekta. »To je korektno, a ne vem, zakaj tega niso naredili že pred letom in pol,« meni župan.

NLB je sicer vodja konzorcija bank, ki so Grepu leta 2010 odobrile 115 milijonov evrov posojila, 100 milijonov pa so mu tudi izplačale. Ker jih Grep (njegova ustanovitelja Gradis skupina G in Energoplan sta v postopku prisilne poravnave) ne more odplačevati, ima že od junija blokirane račune. Iz NLB so na naše vprašanje, ali bodo garancijo Grepu podaljšali, odgovorili: "Banke, članice sindikata, se še usklajujejo glede vzpostavitve pogojev za dokončanje tržnega centra Stožice. Potrebno bo narediti skrbni pregled glede stanja na projektu, na podlagi katerega se bodo banke odločile za način dokončanja in trženja projekta."

Še deset milijonov evrov za streho in park

Kot je znano, Grep ni izpolnil vseh obveznosti iz javno-zasebnega partnerstva z Mestno občino Ljubljana. Poleg gradnje dvorane in stadiona je pogodba med partnerjema predvidevala tudi ureditev okolice. Na MOL trdijo, da se bodo tega lotili sami, če banke Grepu ne bodo zagotovile dodatnega denarja (potrebovali bi vsaj še 30 milijonov evrov) in tako omogočile končanje projekta.

A težavo predstavlja nedokončana streha trgovskega centra, na kateri bi MOL uredila park. Tako bo morala občina kljub morebitni vnovčitvi garancije počakati na odločitev bank o morebitnem nadaljevanju projekta, saj je Janković zatrdil, da sami strehe ne bodo urejali. Za njeno dokončanje naj bi bilo po nekaterih ocenah potrebnih še približno štiri milijone, za ureditev parka pa šest milijonov evrov.