Janković išče novega direktorja uprave

Razpis: Sedanji direktorici se mandat izteče oktobra, od funkcije se poslavlja, od sodišča še ne.

Objavljeno
06. junij 2017 17.41
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – Do sredine junija je odprt razpis za položaj direktorja mestne uprave Mestne občine Ljubljana. Sedanja direktorica pravi, da se po enem mandatu z mesta poslavlja.

Občina je objavila javni natečaj za direktorico oziroma direktorja mestne uprave Mestne občine Ljubljana. Razpis je odprt do 14. junija, izbrani kandidat pa bo z oktobrom za pet let prevzel vodenje okoli 570 uradnikov, ki so zaposleni v različnih oddelkih in službah MOL. Sedanja direktorica Jožka Hegler, ki je svoj petletni mandat začela oktobra 2012, nam je sporočila, da se ne bo prijavila za nov mandat, »čeprav me je župan nagovarjal, da ostanem do konca njegovega mandata«. Heglerjeva, ki je letos dopolnila 64 let, je pojasnila, da izpolnjuje pogoje za upokojitev, ali se bo dejansko upokojila, pa se bo odločila po izteku mandata.

Razpis določa, da morajo imeti kandidati najmanj sedem let delovnih izkušenj, magistrsko izobrazbo ali univerzitetno izobrazbo oziroma specializacijo po visokošolski strokovni izobrazbi po predbolonjskemu sistemu. Izkazati bo moral funkcionalna znanja upravnega vodenja in upravljanja kadrovskih virov ter da ni bil pravnomočno obsojen zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, in da zoper njega zaradi takšnega dejanja ni bila vložena pravnomočna obtožnica.

Direktorica na sodišču zaradi prejšnje funkcije

Sedanja direktorica Jožka Hegler sicer teh razpisnih določil niti ne bi izpolnjevala, saj proti njej na okrožnem sodišču poteka postopek zaradi domnevne zlorabe položaja in oškodovanja Javnega stanovanjskega sklada MOL, kjer je bila direktorica od leta 1998 do njenega odhoda na vrh mestne uprave. Sporna je svetovalna in posredniška pogodba, ki jo je mestni sklad leta 2006 sklenil z družbo Seuba AG iz Liechtensteina, in zaradi katere se je sklad znašel med akterji spornih poslov, povezanih s skupino Hypo.

Pogodbo, ki je bila povezana z nakupom stanovanj v Celovških dvorih, je Heglerjeva s Seubo sklenila neposredno, brez javnega razpisa. Po ugotovitvah kriminalistov in tožilcev naj bi bil sklad zaradi nje oškodovan za 650.000 evrov, kolikor je znašala vrednost pogodbe. Nekaj mesecev po podpisu te pogodbe je sklad s podjetjem AM-S.P.C., sklenil prodajno predpogodbo o nakupu 300 stanovanj v tej soseski. K podpisu svetovalne in posredniške pogodbe s Seubo AG naj bi Heglerjevo nagovoril Andrej Oblak, sicer zastopnik AM-S.P.C. Oblak je zaradi napeljevanja k zlorabi položaja v tej zadevi soobtožen. Predobravnavni narok je bil na okrožnem sodišču maja lani, kot smo izvedeli, pa v zadevi še ni bilo odločeno. »Spis je trenutno na Višjem sodišče v Ljubljani zaradi pritožbe zoper sklep o zavrnitvi predloga za izločitev dokazov,« so pojasnili na okrožnem sodišču. Kot navajajo, so bili v zadevi doslej razpisani štirje naroki, a vsi niso bili opravljeni.

Heglerjeva krivdo zanika, čeprav je potem, ko je bila leta 2013 ovadena, priznala, da bi danes ravnala drugače. Svojo nedolžnost utemeljuje s tem, da je sklad kasneje za dobro ceno res kupil 300 stanovanj v Celovških dvorih in da zato ob tako poslovno uspešnem projektu ne moremo govoriti o oškodovanju.