Janković išče partnerja za staro letališče v Mostah

MOL bi šla v novo javno-zasebno partnerstvo, tokrat za ureditev propadajočih objektov na Starem letališču Ljubljana.

Objavljeno
09. julij 2013 17.24
mdr*Ljubljanska
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Za ureditev propadajočih objektov na Starem letališču Ljubljana v Mostah bo ljubljanska občina iskala zasebnega partnerja, ki bi med drugim na tem območju uredil tudi muzej letališča in slovenskega letalstva.

Predlog akta o javno-zasebnem partnerstvu za projekt Staro letališče Ljubljana so svetniki potrdili na zadnji seji. Na podlagi tega akta bo MOL lahko objavila javni razpis za zasebnega partnerja. O interesu zasebnikov je župan Zoran Janković pred časom povedal: »Bili so številni pobudniki, ki se ukvarjajo z letalstvom. Na podlagi teh pogovorov smo dobili neko osnovo. Akt nam omogoča razpis, na podlagi tega pa bomo ugotovili, ali je interes.«

Staro letališče Ljubljana je bilo za kulturni spomenik lokalnega pomena razglašeno leta 2011. Predstavlja še ohranjeni del prvega slovenskega civilnega in športnega letališča, ki je delovalo med letoma 1933 in 1979. Na območju so ohranjeni trije objekti: letališka stavba, hangar in kontrolni stolp.

Projekt ocenjen na dober milijon evrov

»Ker se v objekte z izjemo hangarja tako rekoč ni vlagalo več kot petdeset let, so ti ekonomsko popolnoma iztrošeni in potrebni obnove, urediti je treba tudi okolico, če se hoče na tem območju zagotoviti sodobno predstavitev letalstva in zgodovine ljubljanskega letališča ter oblikovati žive in privlačne programe promocije letalstva,« v obrazložitvi akta pišejo na občini.

Predmet javno-zasebnega partnerstva je obnova letališke stavbe, hangarja in kontrolnega stolpa v skladu s kulturnovarstvenimi pogoji, ureditev okolice objektov in zelenih površin, vključno z ureditvijo otroškega igrišča, postavitvijo javnih plastik in prezentacijo letalstva na zunanjih površinah, vzpostavitev muzejske prezentacije zgodovine letališča Moste in slovenskega letalstva v kontrolnem stolpu ter upravljanje vzpostavljene infrastrukture skozi celotno koncesijsko obdobje. Občina bi v partnerstvo vložila zemljišča, za drugo pa naj bi poskrbel zasebni investitor, ki bi po oceni MOL moral zagotoviti dober milijon evrov.