Janković napoveduje: Razpis za Slovensko in Litijsko cesto še ta mesec

Neizpolnjene obljube in prelaganje načrtov: Župan je za julij napovedal objavo več javnih razpisov.

Objavljeno
08. julij 2014 17.18
tlo/pesci
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana - Po napovedih občine bi se morala dela za preureditev Slovenske ceste na odseku med Šubičevo in Gosposvetsko začeti že aprila letos, gradnja kanalizacija na območju Litijske ceste in Hrušice pa že avgusta lani. A nič od tega se ni uresničilo. Župan Zoran Janković je na današnji novinarski konferenci napovedal, da bosta razpisa za izvajalca del na obeh projektih objavljena ta mesec.

Potem ko so na občini dali že vrsto neuresničenih napovedi in je Janković prejšnji teden dejal, da bo »razpis objavljen v tem tednu ali pa je že bil«, je danes napovedal, da bo razpis ta mesec. In dodal, da bo julija objavljenih kar nekaj razpisov, med njimi tudi za gradnjo kanalizacije na območju Hrušice in Litijske ceste.

Neupravičeno razburjeni?

Odzval se je tudi na pripombe četrtne skupnosti Golovec, ki je nasprotovala odvzemu sredstev za kanalizacijo na tem območju, kar so v ponedeljek z rebalansom proračuna izglasovali svetniki. Janković je tako menil, da se je predsednik ČS Golovec Aleš Dakić »neupravičeno razburjal«. In pojasnil postopek javnih naročil: Če bo razpis objavljen julija, bodo na občini sprejemali ponudbe do konca avgusta ali začetka septembra, potem potrebujejo dva do tri tedne za analize ponudb, nato sledijo pogajanja in »če je vse po sreči je lahko izvajalec izbran konec septembra«. Nato sledi podpis pogodbe in uvedba v delo se lahko izvede konec oktobra. Izvajalec prve situacije izdaja konec novembra in rok plačila zapade v novo leto, je pojasnjeval ljubljanski župan. 

Tako je po njegovem mnenju razumljivo, da je občina z rebalansom vzela denar za Litijsko cesto, saj ta letos ne bi bil porabljen. Ni pa povedal, da občina sploh še ni dala vloge za pridobitev gradbenega dovoljenja za kanalizacijo na tem območju. Z oddelka za gospodarske dejavnosti in promet so namreč sporočili, da je »projekt izgradnje kanalizacije na območju Hrušice izdelan, potrebni so še popravki in uskladitev razpisne dokumentacije, izpeljava postopka javnega naročanja za izbor izvajalca, kot tudi pridobivanje gradbenega dovoljenja«.

Za Slovensko cesto hitrejši postopki?

Prav tako so županova pojasnila nerazumljiva z vidika urejanja Slovenske ceste. Kot zapisano, bo tudi za stalno ureditev Slovenske ceste javno naročilo šele objavljeno, postopek izbire in izdajanja računov pa je enak pri vseh naročilih. A za Slovensko cesto so svetniki z rebalansom sredstva celo povečali, čeprav je tudi tu težko pričakovati začetek del pred jesenjo.