Janković se odpoveduje tudi novim radarjem

Več denarja za Ribjo brv, Polje III, dvorani v Stožicah in Tivoliju, manj za kanalizacijo v Slapah, obnovo ZD...

Objavljeno
13. december 2012 16.45
Posodobljeno
14. december 2012 05.00
Ljubljana 16.12.2011 - Zaprta brv cez Ljubljanico na Ribjem trgu.foto:Blaž Samec/DELO
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Več denarja za Ribjo brv, Polje III, dvorani v Stožicah in Tivoliju ter manj za kanalizacijo v Slapah, obnovo ZD in ukrepe za izboljšanje prometa. Ne bo pa niti nakupa novih radarjev. To so nekatere od sprememb iz predloga proračuna za prihodnji dve leti, ki ga bodo svetniki obravnavali v ponedeljek.

Glede na osnutek proračuna za leto 2013 so se pričakovani prihodki in odhodki znižali za približno sedem milijonov evrov. Prihodnje leto na MOL tako načrtujejo 310,6 milijona evrov prihodkov in 307,4 milijona odhodkov. Zadolžili se bodo za šest milijonov. Znižanje prihodkov gre predvsem na račun komunalnih prispevkov. Ti so bili v osnutku načrtovani v znesku desetih milijonov evrov, po predlogu pa pričakujejo le še pet milijonov. Tudi proračun za leto 2014 je nižji, in sicer za slabih devet milijonov evrov. Načrtujejo 312,9 milijona evrov prihodkov in 309,4 milijona odhodkov. Pripravljavci proračuna sicer še niso upoštevali napovedanega znižanja priliva iz naslova zakona o glavnem mestu v višini treh milijonov evrov.

In kje konkretno se bo znižanje poznalo? Glede na osnutek so v predlogu v obeh letih zmanjšali subvencijo LPP – za milijon evrov. Znašala bo devet milijonov, kar je sicer še vedno nekoliko več kot letos. Zmanjšali so tudi sredstva pri postavki ukrepi prometne politike MOL – namesto milijona bo v prihodnjih dveh letih zagotovljenih le 410.000 evrov.

V Polju bodo znova razočarani

Močno so oklestili tudi vsote za gradnjo sanitarne in meteorne kanalizacije po Vevški cesti in Cesti na Slape. V osnutku proračuna 2013 je bilo za projekt namenjenih 2,6 milijona evrov, po novem je le še dobrih 400 tisočakov; 2,2 milijona naj bi zagotovili šele leta 2015. Gre za enega od projektov, za katerega sta župan Zoran Janković in direktor Vo-Ke Krištof Mlakar krajanom četrtne skupnosti Polje obljubila, da ga bodo začeli izvajati že letos, a kot kaže, bo za vzhodni del Ljubljane znova zmanjkalo denarja. Po drugi strani so za več kot milijon evrov povečali sredstva za stanovanjsko sosesko Polje III, gradnji katere okoliški stanovalci močno nasprotujejo. Založane bo verjetno razveselilo, da bo z dopolnilom župana v proračunu odprt nov projekt Zahodna industrijska cesta v Zalogu, manj pa to, da je večina denarja zanj predvidena šele v letu 2015.

Nekoliko so zmanjšali tudi sredstva za obnovo Švicarije. Prihodnje leto je zagotovljenih 700 tisočakov, leto zatem poldrugi milijon, 2015. pa bo treba zagotoviti še 2,1 milijona. Prihodnje leto tudi ne bo denarja za obnovo bežigrajskega zdravstvenega doma. Kot kaže, se bo obnova začela šele v 2014. Iz proračuna za leto 2014 so umaknili dobre 3 milijone evrov za pokopališče Žale. Širitev je v načrtu razvojnih programov zdaj predvidena za leto 2016.

Prihodnje leto denar za novo Ribjo brv

Našli pa so dodaten denar za nove mostove. Za zamenjavo dotrajane Ribje brvi so zagotovili 622.000 evrov, kar kaže, da bo brv (natečaj za novo podobo je bil izveden pred tedni) zamenjana že prihodnje leto. V prihodnjem letu so zagotovili še dodatnih 200 tisočakov za stožiško dvorano. Prav tako je nov projekt obnove Hale Tivoli, ki je potrebna zaradi evropskega prvenstva v košarki.

Delno so uslišali pripombe vodstva živalskega vrta, ki so mu v prihodnjih dveh letih namenili po dodatnih 100 tisočakov za najnujnejša investicijsko-vzdrževalna dela. A to bo pokrilo le manjši del investicij, ki so jih kot nujne navedli v živalskem vrtu.

Manj radarjev, nič več lisic

Zanimivo je še dopolnilo župana, s katerim v poglavju o globah in drugih denarnih kaznih spreminja pojasnilo, da so prihodki iz glob načrtovani »nekoliko višje zaradi nove opreme mestnih redarjev – radarjev«. Ta del so v predlogu proračunov za leti 2013 in 2014 izbrisali s pojasnilom, da »nakupi novih radarjev niso več načrtovani«. To je že drugi korak k zmanjšanju represivnih sredstev v Ljubljani po izbruhu protestov v Mariboru, ki so jih povzročili radarji. Na ponedeljkovi seji bodo svetniki namreč obravnavali tudi spremembe odloka o urejanju prometa, s katerimi na občini začenjajo postopek za odpravo lisic.