Janković slavil tudi v četrtnih skupnostih

LZJ ponovila rezultate izpred štirih let, SDS jih je večinoma ohranila, SMC pa je izpodrinila SD in NSi.

Objavljeno
07. oktober 2014 18.50
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Lista Zorana Jankovića je podobno kot leta 2010 z naskokom zmagovalka letošnjih lokalnih volitev v večini četrtnih skupnosti. Po že preštetih glasovih bo imela v skoraj vseh absolutno večino. Izjema je ČS Bežigrad, kjer bi sicer premočno zmagala, a je imela le dva kandidata.

Značilnost letošnjih volitev v 17 četrtnih skupnostih je ponovitev uspeha LZJ izpred štirih let, saj je kljub novim strankam in civilnim iniciativam in lastni nerodnosti v ČS Bežigrad skupno izgubila le dve mesti (po novem jih ima 126). Na drugem mestu je SDS (prej 47, zdaj 42 mest), ki ji tesno sledi SMC. Kot novinka je dobila 40 svetnikov. NSi je večinoma pripadlo četrto mesto (prej 14, zdaj 18 mandatov), volivci pa niso prezrli niti Združene levice (dobila je 10 mandatov). Stranka SD je nazadovala, saj je padla s 26 na 11 svetnikov. Največkrat je ohranila po enega, zgolj v nekaj primerih je dobila dva. Desus ima le še tri (prej 17). Zelena koalicija in SLS sta si izborili po enega samega svetnika v vseh četrtnih skupnostih, z dvema pa je v ČS Šentvid presenetila Lista za Šentvid. V isto kategorijo sodita dve iniciativi v ČS Polje. Skupaj sta dobili tri svetnike (doslej sta imeli le eno svetnico). Popoln poraz pa so doživele stranke Solidarnost, LDS in Zeleni Slovenije ter Lista Robija Ribiča, ki niso dobile niti enega mandata.

Zaradi napake ob mandate

V ČS Bežigrad, kjer je LZJ sicer dobila 45-odstotno podporo v 17-članskem svetu, bo imela le dva svetnika. To pa zato, ker so ji zaradi napačne vložitve kandidatne liste na volilni komisiji lahko priznali samo dva kandidata. Sicer bi ji jih pripadlo devet ali deset. Na njen račun sta relativni »zmagovalki« SDS in SMC, ki bosta imeli vsaka po štiri svetnike.

Rekord v Mostah

Eno najprepričljivejših zmag je LZJ dosegla v ČS Moste. Tam je namreč dobila 2909 glasov, kar je 50,25 odstotka, medtem ko sta jih SDS in SMS kot druga in tretja skupno zbrali le 1230. Zato bo imela LZJ v 17-članskem svetu rekordnih deset predstavnikov, omenjeni stranki pa vsaka po dva.

V četrtnih skupnostih Center, Črnuče, Dravlje, Golovec, Rožnik, Posavje, Jarše in Rudnik, kjer živi stari novi župan, je njegova lista prav tako dosegla absolutno večino. V ČS Trnovo je bil rezultat LZJ proti drugim 8 proti 7. Tako kot v večini četrtnih skupnosti je drugo mesto tudi v tej zasedla SDS s tremi svetniki.

V ČS Polje, kjer sta na volitvah samostojno nastopili kar dve civilni iniciativi, je kljub kritikam zaradi razširitve Zaloške ceste, obrata Papir servisa v Vevčah in drugih krajevnih težav svoj glas LZJ namenilo več kot 36 odstotkov volivcev. Čeprav lista ne bo imela absolutne večine, pa bo v 15-članskem svetu prevladovala s sedmimi svetniki, medtem ko bosta samostojni listi civilnih pobud ljudstvo zastopali s skupno tremi.

V Šentvidu Jankovićevi listi samo tretjina mest

Kljub relativni zmagi s petimi mesti v šentviški četrtni skupnosti LZJ najbrž ne bo imela glavne besede. SDS in SMC bosta imeli namreč vsaka tri predstavnike, Lista za Šentvid dva ter po enega NSi in Združena levica.

V ČS Šiška bo v 17-članskem svetu LZJ pripadlo sedem svetniških mest, po dve SDS, SMC in Združeni levici, po eno pa NSi in SD. Pričakovano je bil izid zelo tesen v največji in najmanj urbani ČS Sostro. Lista LZJ je tudi tam zmagala, dobila je okoli 27 odstotkov glasov in pet svetnikov, le nekaj manj glasov in svetnika manj pa SDS. Sledijo SMC z dvema ter SLS in NSi s po enim svetnikom.

Relativno zmago s šestimi svetniki je LZJ dosegla tudi v ČS Šmarna gora. Preostalih sedem mest je pripadlo SDS (tri), SMC (dve), po eno pa NSi in Združeni levici.