Janković: »Snemanje seje je višek pobalinstva«

Kot pravi župan, SDS dogajanje »priredi po svojih potrebah«, kot ko so »skupaj limali različne arhivske dokumente«.

Objavljeno
12. november 2013 15.36
Zoran Janković prihaja na sodišče. Ljubljana, 02. 07. 2013
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana - »Zaradi sinočnje seje mestnega sveta sem spal zelo slabo. Tuhtal sem namreč, ali je stranka SDS doslej sploh dala kakšen nasprotni vsebinski predlog, kako se lotiti te ali one zadeve. Žal sem lahko le ugotovil, da so njihovi predlogi vedno le proti nečemu«.

To je na svoji današnji tiskovni konferenci o zapletu z »neodobrenim« snemanjem svetnika SDS Jerneja Pavlina med drugim dejal župan Zoran Janković. Še bolj kot sinoči je prepričan, da je to, kar si je privoščil omenjeni svetnik, višek pobalinstva. Tudi sam je že na prejšnjih sejah opazil, da jih snema, toda tokrat je imel kar dve kameri.

Janković razmišlja o snemanju s svojo tehnologijo

»Najbrž zato, da je lahko posnel moj levi in desni profil«, je še dodal. Piker je bil tudi v odnosu do SDS nasploh. Ko je razmišljal, zakaj ta stranka tako vneto in brez soglasij sveta oziroma vsakega od svetnikov (skoraj na skrivaj) snema seje, je prišel do zaključka, da potem dogajanje priredi po svojih potrebah, podobno kot v primeru, ko so »skupaj limali različne arhivske dokumente«.

Ne glede na to, da so na seji svetniki jasno dali vedeti, da si snemanja sej ne želijo, pa je župan namignil, da razmišlja o tem, da bi v prihodnosti vendarle omogočili javno snemanje sej s svojo tehnologijo. Pred tem bi bilo treba tusdi spremeniti poslovnik o delu sveta, kar pa pomeni, da pred januarsko sejo gradiva ne bi bilo mogoče pripraviti.

Sicer pa je bila tiskovna konferenca precej drugačna od preteklih. Župan je namreč pripravil nekaj točk o delu uprave, nanjo pa je povabil tudi podžupana Janeza Koželja. Ta je spregovoril o tem, kako mnogi Ljubljančani še vedno nimajo pravega odnosa do drevja in se ga skušajo na vsaj način znebiti, kot da gre za neživ organizem in da predstavlja le nadlogo, ne pa nekaj koristnega.

Selitev Papirservisa na Barje v bližnji prihodnostini izvedljiva

Povedal je, da se MOL trudi za boljše vzdrževanje mestnih dreves in vsako leto v povprečju nadomesti 350 starih ali bolnih dreves z novimi. Zato jih posebej prizadane, pravi Koželj, ko vidijo nestrokovno obrezano oziroma celo obglavljeno drevo. Pri tem pa ga je dobesedno razjezilo, ko so lastniki vile ob Masarykovi cesti poleg svojih dreves, obglavili tudi tri zdrave lipe ob cesti, ki so bila del javnega drevoreda.

Župan je obljubil, da jih bodo prijavili ustreznim organom. Kritiziral je še ravnatelja doma ob Kotnikovi, ki je znotraj dvorišča dal nestrokovno obrezati več visokih dreves brez vsake potrebe.

Župan pa je v nadaljevanju komentiral tudi zaprtje obrata Papir servisa v Vevčah. Dal je vedeti, da se mu tamkajšnja lokacija ne zdi tako problematična, da je ne bi mogli ob primerni ureditvi v prihodnosti spet uporabljati za predelavo odpadkov.

Vsekakor se mu zdi primernejša, kot je bila tista na Vodmatu, saj je od prvih hiš oddaljena bistveno dlje. Selitev te predelovalnice na Barje pa se mu ne zdi izvedljiva v bližnji prihodnosti, saj bi za postavitev potrebnih objektov in pridobitev dovoljenj potrebovali vsaj dve ali tri leta. MOL si namreč ne more privoščiti, pravi Janković, da bi tak obrat uredila po domače, na črno.