Janković trdi, da jim je vlada vzela polovico denarja

Zakon o glavnem mestu: Namesto 14 milijonov naj bi MOL tako letos prejela le sedem milijonov evrov.

Objavljeno
11. junij 2014 12.55
Posodobljeno
11. junij 2014 12.55
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Ljubljana − Vlada je Mestni občini Ljubljana (MOL) za polovico zmanjšala sredstva, ki ji pripadajo po zakonu o glavnem mestu. Namesto 14 milijonov naj bi MOL tako letos prejela le sedem milijonov evrov, je na novinarski konferenci dejal ljubljanski župan Zoran Janković. Kot pravi, bodo čakali »na novo vlado, ki bo upoštevala to, kar je že v proračunu«.

Kot pojasnjuje Janković, jim vlada letos ni pravočasno plačala drugega obroka za letos predvidena sredstva. Pozneje so ga plačali, nato pa poslali dopis, da je s tem zaključeno plačilo za letošnje leto. Pod dopisom je po Jankovićevih besedah podpisan finančni minister Uroš Čufer. »Mi se bomo pritožili, sicer ne vem, komu,« je napovedal župan.

Na vladi so po njegovih besedah pred nekaj časa še zatrjevali, da gre za fiksen znesek, ki je predviden v proračunu. Zdajšnje odločitve pa, kot je pojasnil, niso utemeljili.

Predvideni znesek 14 milijonov evrov so načrtovali tudi v proračunu MOL. Na vprašanje, kako bodo to zmanjšanje zdaj upoštevali pri rebalansu letošnjega proračuna, ki ga bodo sicer obravnavali kmalu, je Janković odgovoril: »Mi tega ne bomo upoštevali, čakali bomo na novo vlado, ki bo upoštevala to, kar je že v proračunu.«

MF: Zmanjšanje sredstev MOL posledica drugačnega razmerja med stroški občin

 

Na finančnem ministrstvu pa pojasnjujejo, da je sredstev manj zaradi v uredbi zapisanega drugačnega razmerja med stroški glavnega mesta in enakovrstnimi stroški drugih občin. MOL bo letos dobila 7,69 milijona evrov.

Janković tako po pojasnilih MF ni navajal povsem točnih številk, saj dodaten znesek dohodnine, ki pripada MOL v skladu z zakonodajo, znaša 7,69 milijona evrov. Če bi veljal stari delež dohodnine po zakonu o glavnem mestu, pa bi občina po njihovih navedbah letos prejela 15,16 milijona evrov.

Kot navajajo, so zaradi nejasnosti, ali je treba MOL letos zagotoviti sredstva v višini, kot jo določa zakon o glavnem mestu (0,73 odstotka), ali delež, na novo izračunan po uredbi o metodologiji za izračun razmerja med ocenjenimi stroški financiranja nalog in programov glavnega mesta ter dohodnino, kot to določa zakon o glavnem mestu (0,37 odstotka), pridobili tudi dodatna pravna tolmačenja ministrstva za notranje zadeve in službe vlade za zakonodajo. Oba sta ocenila, da je treba pri izračunu dodatnega deleža dohodnine za MOL kot glavno mesto upoštevati na novo izračunan delež po omenjeni metodologiji.

Razlika v dodatnem deležu dohodnine tako ni nastala zato, ker bi se v času od 2010 do danes spremenila metodologija za izračun dodatnega deleža dohodnine, ki pripada MOL, ampak ker se zmanjšuje razlika med stroški MOL kot glavnega mesta in enakovrstnimi stroški drugih občin, pojasnjujejo na ministrstvu. Kot dodajajo, naj bi delež, kot je določen za leto 2014, veljal za naslednja štiri leta. Na ministrstvu za finance so ocenili, da je primerno občino o tem čim prej obvestiti. Pri tem pa niso zmanjšali višine akontacije drugega obroka dohodnine, ki jo je občina pričakovala, ampak so občino le obvestili o novih okoliščinah in ugotovitvi, da bo finančno ministrstvo preostanek sredstev, in sicer nekaj več kot 100.000 evrov, izplačalo v tretjem obroku.

Okoljski projekti

Janković se je odzval tudi na dogovor s torkovega sestanka premierke Alenke Bratušek in ministra za kmetijstvo in okolje Dejana Židana z župani, da bodo sredstva za 11 že pripravljenih okoljskih projektov povečini črpana iz naslednje finančne perspektive, občine pa lahko projekte nadaljujejo. Če bo odločba napisana tako, kot je napovedana - torej da letos sicer ne bo sredstev, ampak pripada vsakemu projektu, ki ima gradbeno dovoljenje in izbranega izvajalca, določena vsota sredstev - se lahko po Jankovićevem mnenju projekti začnejo takoj izvajati. Tudi v Ljubljani bodo v tem primeru takoj začeli z izvajanjem projekta oskrbe s pitno vodo Ljubljanice ter z izgradnjo povezovalnega kanala za odvajanje in čiščenje odpadne vode, saj takšna odločba omogoča tudi pridobitev kratkoročnega kredita, je pojasnil.

Janković upa, da bodo naslednji teden že uspeli napisati odločbe z zagotovilom, da bodo denar dobili. Na Židanovo napoved, da naj bi bile odločbe izdane v prvem četrtletju 2015, pa Janković odgovarja, da če bo to res, to pomeni, da so spet zavajali župane. »Odločba mora priti sedaj, drugače nima nobenega učinka,« je poudaril župan.

Ljubljano se sicer priznana založba turističnih vodičev Lonely Planet uvrstila na drugo mesto na v torek objavljenem seznamu desetih destinacij v Evropi, ki jih popotniki letos ne smejo obiti. Slovenska prestolnica je po njihovem prepričanju letos še toliko bolj zanimiva zaradi praznovanja 2000. obletnice ustanovitve Emone.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejala Petra Stušek iz Javnega zavoda Turizem Ljubljana, so tovrstne objave pomembne in vplivajo na turizem. Lani je bilo po njenih navedbah v Ljubljani 950.000 nočitev, letos pa je v prvih mesecih nočitev za 6,6 odstotka več kot lani. Stuškova ob tem tudi zatrjuje, da pri sestavi lestvice Lonely Planeta ni šlo za lobiranje, temveč so bili v Ljubljani z rezultati seznanjeni pred mesecem dni.