Jankovićevi odstavili opozicijsko predsednico

Minko Jerebič, predsednico ČS Polje, razrešili zaradi domnevne zlorabe položaja – Marjan Cerar pobudnik, LZJ rabelj

Objavljeno
19. april 2017 18.47
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Minka Jerebič, dosedanja predsednica četrtne skupnosti, te funkcije od torka ne zaseda več. Na pobudo svetnika Marjana Cerarja so ji namreč izrekli nezaupnico in jo po tajnem glasovanju tudi razrešili. Kdo bo novi predsednik, bodo najverjetneje odločali že prihodnji teden na izredni seji.

Predlog za odstavitev Minke Jerebič s položaja predsednice po dobri polovici mandata je pripravil Marjan Cerar (SMC), potrebni kvorum za uvrstitev na sejo sveta četrtne skupnosti pa so s svojimi podpisi zagotovili še štirje svetniki z Liste Zorana Jankovića, Katja Corel, Sonja Vegelj, Boštjan Avguštinčič in Mirko Prapretnik.

Čeprav je bilo pričakovati, da bo na torkovi redni seji Cerar kot predlagatelj »interpelacije« proti predsednici podrobno razložil, zakaj si ne zasluži več, da bi še naprej vodila to četrtno skupnost s skoraj 21.000 prebivalci, tega ni storil. Ali zaradi več kot dvajsetih krajanov iz dveh najmočnejših civilnih iniciativ, iz Vevč in Polja oziroma iz Spodnjega Kašlja, Podgrada in Zaloga, ki so prišli javno podpreti Minko Jerebič, ali zaradi novinarske navzočnosti, lahko le ugibamo. Namesto tega je vsakomur, ki je to hotel, dal list z osmimi razlogi za njeno odstavitev, Jerebičevi pa dejal le, da je vse pojasnjeno že v pisnem gradivu in da ustno pojasnilo ni potrebno.

Očitki

Kot smo razbrali iz Cerarjevega gradiva za razrešitev predsednice, ji je očital, da je ob nastopu predsedniške funkcije zahtevala, da le ona podpisuje finančne in računovodske dokumente. Še hujši je očitek, da obvladuje tudi društvo Rusalka in da ima to sedež kar na njenem domu. In da je za knjige in zgibanke iz proračuna četrtne skupnosti prek tega društva dobivala denar, ob tem pa da je prodajala knjigo Ob bistrem potoku je mlin, cin, cin za 30 evrov.

Pri Združenju krajanov Spodnji Kašelj, Podgrad, Zalog pa ga je motilo, da je barvno zgibanko prav tako financirala ČS, četudi Jerebičeva izhaja iz tega združenja in si tako po njegovem pripravlja kandidaturo za mestno svetnico in poslanko. Da bi ČS financirala njeno predvolilno kampanjo prek zgibanke, ki bi jo delila na predvolilnih shodih, se mu ne zdi sprejemljivo. Denar, ki sta ga društvi dobili prek četrtne skupnosti, je zanj očitno navsprotje interesov in korupcija, pri čemer je zahteval, da Jerebičeva vrne prejeti denar (gre za nekaj sto evrov). Poleg tega ji očita, da so jo člani komisije za pripravo prireditev in informiranje pri ČS večkrat opozorili, da ne more sama odločati o stvareh, ki zadevajo komisijo.

Za Cerarja in štiri svetnike LZJ je bil to zadosten dokaz, da je nadaljnje predsedovanje Minke Jerebič za četrtno skupnost škodljivo in da jo je zato treba razrešiti.

Zagovor

Jerebičeva je vse obtožbe zavrnila in jih označila za neutemeljene, češ da niso predložili nobenih dokumentov, ki bi trditve podkrepili, posamezne od njih pa da so celo žaljive. Četudi je pripravila več kot sto strani dolg zagovor in v njem podrobno pojasnila vsako od obtožb, pa je bilo med razpravo očitno, da svetnikov njeni protiargumenti sploh ne zanimajo. Večina svetnikov, ki Jerebičevi niso naklonjeni, je namreč hotela, da se o obtožbah ne razpravlja in da bi bilo najbolje kar najhitreje izvesti glasovanje o zaupnici. Marjan Rekar (LZJ) je celo predlagal, da bi bilo glasovanje tajno – predlog so potrdili z 12 glasovi za in le tremi proti.

Ko je Marko Dimnik (Lista civilnih pobud Polje, Vevče, Slape, Zadobrova) dejal, da je zgrožen nad načinom, kako skušajo razrešiti nekoga, ki je delal vzorno, se je vendarle razvila zelo polemična debata. Marjana Cerarja, ki so mu posamezniki očitali, da se je odstavljanja Jerebičeve lotil zato, ker je septembra lani zaradi neprimernega obnašanja dosegla njegovo odstavitev s podpredsedniške funkcije v svetu četrtne skupnosti, so namreč le sprovocirali, da je spregovoril. Dejal je, da je Jerebičeva glavni izvor nezakonitosti v ČS, da se izogiba bolečim zadevam in da jo je treba ustaviti takoj, sicer je ne bo več mogoče. Trdi, da si je prisvojila tako civilno iniciativo Spodnji Kašelj, Podgrad in Zalog kot društvo Rusalka. In če bo ostala na funkciji, ne bo več delal pri projektih (Ko-to, Zaloška cesta ...), za katere je doslej porabil več sto ur časa.

Podpredsednik sveta Anton Podobnik (LZJ) pa je Jerebičevi očital, da je v svojem zagovoru govorila tako, kot da ima glavne zasluge za vse, kar je bilo v tem mandatu narejenega v četrtni skupnosti. Dejal je, da gre zasluge za urejanje komunalnih zadev v 99 odstotkih pripisati njemu, še zlasti to velja za širitev Zaloške ceste. In da je ni bilo blizu, ko je bilo treba reševati kakšen težji problem. Na koncu pa dodal, da (njena) knjiga ne more biti promotor ČS Polje in da se skozi knjige ne bi smela tako izpostavljati kot predsednica ČS.

Pravi razlogi za odstavitev

Zakaj so v LZJ množično podprli interpelacijo proti Jerebičevi, je razkril Mirko Prapretnik. Dejal je, da ta doseženih rezultatov ne sme pripisovati le sebi, temveč ljudem tako iz preteklega mandata kot iz sedanjega, ter pristavil: »Če je kdo delal, je bil to Anton Podobnik.« In da ona hodi le na kulturne sestanke, od katerih četrtna skupnost nima nič. Na sejah pa si ne želi šopirjenja, temveč da jih vodi nekdo, ki je sposobnejši in zna voditi normalen dialog.

Četudi so sledili pozivi iz občinstva, naj predlagatelji predlog, ki nima trdne podlage, umaknejo, so na tajnem glasovanju Jerebičevo odstavili z desetimi glasovi za in petimi proti. Hkrati so ji odvzeli pooblastilo, da sme do imenovanja novega predsednika podpisovati račune za tekoče izdatke. Pooblastilo so dali podpredsedniku Podobniku, ki je takoj prevzel tudi vodenje seje in sveta.

Kdo bo nadomestni predsednik?

Rekar je sicer predlagal, da bi novega predsednika izvolili kar takoj, a so mu pojasnili, da tega ne morejo, saj na dnevnem redu tekoče seje te točke niso ne predlagali ne potrdili. Zato je Podobnik dejal, da bo že prihodnji teden izredna seja s to točko dnevnega reda. Če bo on predlagan za nadomestnega predsednika, kar je zelo verjetno, pa bo treba določiti tudi novega podpredsednika sveta, saj sam ne more biti v dveh tovrstnih funkcijah hkrati.