Jezni Vevčani napovedali še hujši protest

Na prvem shodu 100 Vevčanov županu Jankoviću zabrusilo, naj Papir Servis iz Most preseli na Rudnik, ne k njim in za 10. maj napovedalo nov protest.

Objavljeno
18. april 2013 22.41
Prebivalci Vevč izražali nestrinjanje z mestno upravo. V Ljubljani 18.4.2013
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – »Nočemo za 500 odstotkov večji smrdeči promet v ČS Polje in Vevčah« in »Kdor ne verjame, kaj nas čaka, naj si ogleda Papir Servis v Mostah« sta le dva izmed plakatov, ki so jih na protestnem shodu v Vevčah proti selitvi Papir Servisa iz Most v Vevče včeraj nosili protestniki.

Skoraj poldrugo uro trajajočega protesta pred vhodom v bodočo predelovalnico odpadne embalaže se je udeležilo približno 100 Vevčanov oziroma njihovih podpornikov iz bližnje okolice. Od mestne oblasti smo videli le dva predstavnika ČS Polje, od državnih organov pa z izjemo policije, ki je skrbela za red in mir, nikogar. Mnogi so bili razočarani, ker so pričakovali vsaj prihod ministra za kmetijstvo in okolje in ljubljanskega župana.

Da je bil protest glasen in odmeven, so poskrbeli člani Ribiške družine Vevče in Državljanska pobuda Vevče, ki so po megafonu iz kombija že pol ure pred pričetkom »Prve vstaje proti selitvi Papir Servisa na Vevče« opozarjali na napovedano odprtje obrata za predelavo odpadkov (lesnih, kovinskih, plastičnih ...).

Zgovorni plakati

Da se nameravajo odločno upreti tovarni za predelavo odpadkov, so Vevčani pokazali z zelo ostrimi napisi na plakatih, izjemno čustven in zagret pa je bil tudi predsednik Državljanske pobude za Vevče Aleš Babnik. Ta je pred sokrajani in novinarji komentiral vsakega izmed njih (skupaj jih je bilo blizu deset).

Povedal je, da vseh 2000 Vevčanov in ČS Polje, ki z njimi vred šteje kar 17.000 ljudi, najbolj boli, da jih ima tako mestna kot državna oblast za drugorazredne državljane in da se raje udinjata kapitalu (tajkunom) kot da bi ščitila interese svojih ljudi in okolja. »Ker nas ne ščiti država, bomo svoje pravice skušali uveljaviti s pomočjo evropskih institucij«, je še dodal Babnik. Pri tem je pokazal na plakat, na katerem je pisalo, da imajo vsi pravico do čistega in zdravega okolja po 72. členu ustave, spomnil pa je tudi na aarhuško konvencijo, po kateri bi morali imeti Vevčani pravico do soodločanja o prihodu ali neprihodu Papir Servisa v Vevče.

Česa se lahko nadejate

Tistim, ki se nevarnosti novega obrata v Vevčah ne zavedajo, je priporočil, naj se o tem, kaj jih čaka, prepričajo z ogledom Papir Servisa v Mostah. Povedal je, da si je moral tamkajšnja skladišča in naprave ogledati pod pretvezo, da je pripeljal odpadni papir, saj ga sicer ne bi spustili v ograjen prostor. Zatrdil je, da je na enem mestu videl okoli 70.000 kubikov stisnjenih odpadkov, pri tem pa je moral prenašati neznosen sladkoben smrad (ostanki pijač in hrane) in hrup naprav. Opazil pa je tudi ogromno podgan in golobov.

Čeprav Papir Servis po njegovem prepričanju še nima pravnomočnega okoljevarstvenega dovoljenja za novo nastajajoči obrat v Vevčah (nanj so se pritožili člani tamkajšnjih civilnih iniciativ, ČS Polje in okoljska organizacija Alpe Adria Green), pa so že 4. marca našteli 42 tovornjakov, ki so v neformalno že delujoči obrat vozili odpadno embalažo. Po izračunih Državljanske pobude Vevče bi ob uradnem odprtju njihovo število naraslo na 100 na dan, pri čemer je treba upoštevati, da bi po tamkajšnjih cestah vsak od njih peljal vsaj dvakrat (enkrat poln in drugič prazen). Ob tem bi morali prišteti, pravi Babnik, še tiste, ki bi tja prišli posebej, da bi drugam odpeljali ločene in stisnjene odpadke. Povedano drugače, promet bi se v primerjavi z zdajšnjim povečal za 500 odstotkov.

Ozko grlo med hišami

Tak obrat po mnenju protestnikov ni sporen le zaradi smradu in ropota tovornjakov, temveč tudi zaradi dejstva, da bi ob preslabem nadzoru inšpekcije in policije, vozili noč in dan, torej tudi med nedelovniki, ob praznikih in po 22. uri, ko je sicer v stanovanjskih naseljih zapovedan mir. Poleg vsega je preozek vhod med dvema večstanovanjskim hišama in preblizu križišča med Cesto 30. avgusta z Vevško cesto. Kot smo se prepričali med shodom, je ob hkratnem prihodu tovornjaka s priklopnikm in mestnega avtobusa eden od njiju pred križiščem moral stati. To je treba tudi v primerih, ko hoče en tovornjak zapeljati v tovarno Seta Vevče, kjer je predviden obrat Papir Servisa, iz nasprotne smeri pa mu prihaja drugo vozilo. Ker je cesta v tovarno preozka, imajo promet urejen izmenično s semaforjem pred zapornico.

Provokacija

Četudi so v Papir Servisu vedeli, da bo pred Setom v Vevčah protestni shod, so tja vseeno (ali pa nalašč?) pošiljali svoje tovornjake,polne odpadne embalaže. Ko se je priklopnik skušal ob 16.27 prebiti mimo protestnikov, so ga ti z »živim zidom« in vzkliki pregnali, ko pa je tja znova prišel ob 16.50, je posredovala policijska patrulja. Čeprav neradi, so policiste ubogali in vozilo spustili mimo v obrat, pri tem pa glasno protestirali in žvižgali.

Babnik je ob tem incidentu povedal, da Papir Servis vsak dan krši zakon tako v Mostah kot v Vevčah in se požvižga na globe, ki jih dobiva. In povedal, da protestniki sploh niso stali na javni površini, češ da je tako Cesta 30. avgusta kot del Vevške ceste v križišču pred zapornico še vedno v lasti Papirnice Vevče, saj da nikoli ni bilo prepisa na občino. Formalno naj bi torej protestirali na zasebni zemlji.

Udarili po županu

Protestniki so z odobravanjem pritrdili tudi Babnikovim trditvam, da Vevčani v mestni proračun sami in skozi podjetja (samo Papirnica Vevče približno 600 tisočakov) in nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč prispevajo približno dva milijona evrov na leto, sami pa od tega nimajo nič že 40 let. V ceste in kanalizacijo v tem obdobju nihče ni vložil nič, pač pa je, je dejal Babnik, ves denar ostal v središču mesta in v predelu Rudnika, kjer živi župan Zoran Janković. Tam je svojo okolico uredil tako s kanalizacijop kot cestami.

Zato ni čudno, da se je med plakati pojavil tudi napis »Zoki spoki smeti k sebi na Rudnik«. Babnik mu je predlagal, naj Papir Servis preseli v enega od skladišč Viator Vektorja v rudniški coni, saj tam ne bi motil niti enega stanovalca, sam pa bi bil od smradu oddaljen 500 metrov, kar pa je znosneje kot v Vevčah, kjer bi tovornjaki vozili pod okni le tri metre stran od njih.

Nov protest 10. maja

Ob koncu shoda je Državljanska pobuda Vevče za 10. maj napovedala že drugo drugo vstajo oziroma protestni shod proti selitvi Papir Servisa iz Most v Vevče. Svojemu županu pa dala vedeti, da mora najkasneje do 15. maja poskrbeti, da bodo v Vevče nehali voziti odpadno embalažo in prenehali vse druge aktivnosti v zvezi z načrtovanim obratom Papir servisa v tem kraju. Če ne, bodo zahtevali, naj odstopi, saj bo dokazal, da ne pozna in ne spoštuje ustave, zakonov in aarhuške konvencije.