Joj, kam bi del svoj park na Erjavčevi? (I, kjer si vzel!)

Bahovčevi s sicer grdimi ovirami opozarjajo, da na svoji zemlji nočejo več nemarnih lastnikov psov in narkomanov.

Objavljeno
09. januar 2013 14.32
Posodobljeno
10. januar 2013 05.00
ljubljanska
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – Ob parku med OŠ Majde Vrhovnik, Erjavčevo cesto in Gregorčičevo ulico že mesec dni ležijo debla podrtih dreves in kupi vejevja. Ker je v bližini veliko pomembnih državnih ustanov, mimo pa vsak dan hodi precej ljudi, je vse več pritožb nad njegovo podobo.

Opozorila ravnateljice

Od ravnateljice osnovne šole Majde Vrhovnik Mateje Urbančič Jelovšek smo zvedeli, da je v imenu šole na nevarna visokorasla drevesa ob meji s šolskim igriščem, ki bi lahko zaradi starosti in strohnelosti padla nanj in celo ogrozila življenje otrok ali njenih sodelavcev, opozorila občino že leta 2008. Ker ni bilo odziva, se je začela o tem problemu pogovarjati z zasebnimi lastniki parka, to je družino Bahovec. Tako Urh Bahovec starejši kot mlajši sta ji prisluhnila (povod je bil hud vihar februarja lani, ki je na bližnjem Cankarjevem domu razkril del strehe, v parku pa polomil nekaj vej) in še lani pri podjetju Tisa naročila odstranitev bolnih ali drugače nevarnih dreves.

Urbančič Jelovškova je še povedala, da so v šoli tudi sicer zainteresirani za dobro sodelovanje z lastniki parka, saj čezenj vodita intervencijska in dostavna pot. Namignila je celo, da bi bili Bahovčevi z MOL pripravljeni skleniti dogovor o menjavi zemljišč, da bi se ta park združil s preostankom parka ob šoli.

Zasebni park nič več javni?

Urh Bahovec mlajši je povedal, da je tisto, čemur mi pravimo park, v resnici nekaj več kot 1770 kvadratnih metrov veliko neplodno zemljišče, ki ga je še v času Jugoslavije zaplenila takratna oblast, družina Bahovec pa da ga je dobila nazaj šele z denacionalizacijo. Ker je njegov ded drevesa zasadil že pred več kot osemdesetimi leti in ker do vrnitve premoženja za to zelenico ni nihče skrbel, so nekatera drevesa zbolela, druga pa so že presegla običajno starost in začela propadati.

Bahovec je dodal, da so se za sečnjo najbolj dotrajanih in za šolo nevarnih dreves odločili na pobudo ravnateljice Urbančič Jelovškove in najeli Tiso, ki v Ljubljani tudi sicer skrbi za strokovno nego in odstranjevanje parkovnih dreves. Na vprašanje, zakaj po poseku iz parka niso odstranili ne drevesnih debel ne vejevja, pa je dejal, da zato, ker so ljudje nezakonito zlorabljali njegovo zasebno zemljišče. Bližnji stanovalci blokov so ga uporabljali za pasje stranišče (iztrebkov niso pobirali), narkomani pa za zbirališče.

Ko smo mu namignili, da takšna »zaščita« pred nezaželenimi obiskovalci v središču mesta, kjer so v neposredni bližini Cankarjev dom, vladno poslopje in osnovna šola, ni ne lepa ne učinkovita, je odvrnil, da mu že preseda dolgoletna zloraba zasebne lastnine, a da si tudi on želi oživitve tega območja. Morebitnega dogovora z občino za menjavo zemljišč ni izključil, poleg tega je omenil možnost, da bi tam lahko podobno kot nekoč stala vila ali kakšno veleposlaništvo. Kdaj bi ali bo odstranil ostanke dreves, ni hotel napovedati natančno, je pa dejal, da so na njihovem zemljišču zloženi tako, da ne ovirajo nobenega pešca, ki hodi mimo parka.