Jutri začnejo urejati kolesarsko stezo v parku Tivoli

V parku, kjer je kolesarjenje zdaj prepovedano, bo 600 metrov dolga steza potekala vzporedno s sprehajalno potjo.

Objavljeno
16. julij 2014 16.58
Promet v Tivoliju Ljubljana 29. junij 2013
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana - Z občine so sporočili, da bodo jutri v parku Tivoli začeli z urejanjem kolesarske steze. Ta bo potekala od parkirišča pri bazenu do nadvoza nad Cesto 27. aprila.

Kolesarska steza bo potekala vzporedno z obstoječo potjo za pešce. Na delu, kjer bo sekala Jakopičevo sprehajališče, ni predvidenih posebnih posegov, izvedli bodo le zaris steze s črtami in piktogrami, so sporočili z MOL. Steza bo asfaltirana, široka bo tri, dolga pa 600 metrov. Od parkovne površine bo ločena z granitnimi kockami.

Strošek: 162 tisočakov

Po projektantski oceni stroškov ureditve kolesarske steze je 162.000 evrov (z DDV). Dela bodo trajala predvidoma do sredine avgusta, so napovedali na občini. Dela bo izvajal koncesionar KPL, ki je naročilo po naših informacijah znova dobil mimo javnega razpisa (tako so mu lani zaupali tudi več milijonov evrov vredni prenovi Novega trga in Petkovškovega nabrežja). KPL sicer trenutno za ljubljansko občino obnavlja tudi Trg republike ter Cankarjevo nabrežje in Ribji trg. Omenjena dva posla je pridobil prek javnega naročila.

O načrtih občine za ureditev pogojev za kolesarjenje skozi Tivoli smo poročali pred nekaj tedni. Pomanjkanje kolesarske infrastrukture v tem priljubljenem parku, ki hkrati predstavlja najkrajšo pot od Rožne doline do Šiške, je bila namreč ena izmed pogostejših pritožb meščanov, tako kolesarjev kot pešcev, saj je ob gneči v Tivoliju večkrat prihajalo do konfliktov.

Trenutno je kolesarjenje v Tivoliju prepovedano, tudi nadzor in kaznovanje kolesarjev s strani policistov in mestnih redarjev pa tam nista redka. Na mestnem redarstvu so namreč zapisali, da se zavedajo težav v parku Tivoli, »zato tudi redno nadzirajo pravilno uporabo zelenih površin in poti, ki vodijo skozi park«.