Kanalizacija v Hrušici: Občina ima težave z gradbenim dovoljenjem

Do novega posla bo s prepolovljeno ceno znova prišel mestni koncesionar KPL. Občina je umaknila vlogo za gradbeno dovoljenje.

Objavljeno
17. februar 2015 16.46
Slovenska cesta
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Podjetju KPL se nasmiha nov večji gradbeni posel z ljubljansko občino. Po izvedenih pogajanjih je bila njihova ponudba za gradnjo komunalne infrastrukture na območju Litijske ceste in Hrušice najcenejša.

Hrušičani že desetletja čakajo na priklop na javno kanalizacijo. Vendar je vse bolj negotovo, ali jo bodo dočakali letos, kakor je bilo napovedano ob lanski objavi javnega naročila. Kot smo poročali, je to zaradi vsebine razpisne dokumentacije najprej romalo na državno revizijsko komisijo. Zahtevek za revizijo je vložil Strabag. Revizijska komisija mu je delno ugodila in razveljavila del razpisne dokumentacije, ki se je nanašal na postopek pogajanj, občino pa napotila, naj v fazi pogajanj ne razširja predmeta pogajanj, pač pa pogajanja izvede le o ceni. Na občini so tako nadaljevali postopek in odprli ponudbe, ki so jih oddali Komunalne gradnje (v vrednosti 4,50 milijona evrov z DDV), Strabag (5,34 milijona), GP Krk s partnerjema CBE inženiringom in Elektrocentrom Petek (5,92 milijona) ter KPL z Javno razsvetljavo in družbo Teleg-M (5,94 milijona).

Kot pri Slovenski cesti

A najdražja ponudba je po pogajanjih postala najcenejša. Kot so sporočili s službe za javna naročila pri ljubljanski mestni upravi, je po novem najugodnejša ponudba KPL s partnerjema, skupaj z davkom znaša 3,09 milijona evrov. Torej so začetno ceno skoraj prepolovili. S podobnim pogajalskim manevrom je KPL lani septembra uspelo dobiti tudi prenovo osrednjega dela Slovenske ceste, ki je trenutno v izvajanju. To pomeni, da bo investicija – če ne bo kasnejših podražitev – precej cenejša, kot so predvidevali; župan Zoran Janković je pred časom namreč vrednost celotne investicije ocenil na 6,2 milijona evrov. V osnutkih proračuna za letošnje in prihodnje leto pa so za projekt predvideli slabih pet milijonov evrov.

Kot so sporočili z občine, odločitev o izboru izvajalca še ni bila izdana, toda glede na to, da je bilo edino merilo javnega naročila najnižja cena, to ne more biti drug kot KPL. Zakaj odločitev še ni bila izdana (pogajanja so bila opravljena že januarja), nismo izvedeli. Bodo pa imeli preostali ponudniki, ko jo bodo prejeli, možnost pritožbe. Če te ne bo, bo odločitev pravnomočna in KPL s partnerjema potrjeni izvajalec.

Vlogo za gradbeno dovoljenje umaknili

Na MOL so sicer zapisali, da se bo gradnja začela »predvidoma v aprilu«, na naša vprašanja v zvezi z gradbenim dovoljenjem pa odgovorili, da ga še pridobivajo. A kot smo izvedeli na upravni enoti, sta občina in Vo-Ka zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja za rekonstrukcijo vodovoda in gradnjo kanalizacije na območju Hrušice in Litijske ceste, ki sta jo vložili oktobra lani, že mesec kasneje umaknili. Vloga je bila namreč nepopolna in upravna enota je investitorja pozvala, naj jo dopolni, a sta se, kot kaže, odločila za umik. »Postopek je bil ustavljen 10. novembra 2014,« je povedal vodja izpostave Moste - Polje Ladislav Košiček.

Tako je negotovo, kdaj se bo gradnja sploh začela. Še konec decembra so na MOL zagotavljali, da rok za izvedbo del ostaja, kot določa razpis – 30. november 2015. Tokrat na vprašanje, ali bodo vztrajali pri tem roku, niso odgovorili. Hrušičani, ki bi morali po časovnem načrtu, ki ga je občina javnosti predstavila pred dvema letoma, že junija lani dobiti možnost priključka na javno kanalizacijsko omrežje, pa bodo še nekaj časa obsojeni na greznice.