Karner na pomoč poklical mestne redarje

Golosek gozdička na Viču nadaljevali, ko so na ukaz redarjev stanovalci umaknili nepravilno parkirane avte.

Objavljeno
14. november 2013 17.52
Tovil redarji
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Spopad med civilno iniciativo Za zeleni Vič in Mihaelom Karnerjem, investitorjem načrtovane stanovanjske soseske Urbana oaza na območju Tovila, se je zaostril. Vanj sta se včeraj namreč vključila tudi mestno redarstvo in policija.

Potem ko so stanovalci bloka na Koprski ulici 2 predvčerajšnjim s parkiranjem svojih avtomobilov na pločniku ob tej cesti preprečili posek visokih dreves v neposredni bližini, je Karner tretji dan udaril nazaj. Na mestno redarstvo je namreč nekdo (kdo razen Karnerja bi sicer imel interes?) telefonsko prijavil nepravilno parkirana vozila na javnem pločniku vzdolž Koprske ulice. Redarstvu seveda ni preostalo drugega, kot da prijavo preveri na terenu.

Odgovori redarstva

Vodja izmene na mestnem redarstvu nam je na vprašanje, kdo jih je poklical, povedal, da nam tega podatka ne more razkriti, je pa priznal, da je šlo za telefonsko prijavo. Prav tako je potrdil, da te ulice redarji ne obiskujejo prav pogosto. Zaradi svoje nepomembnosti (sploh del, kjer izvajajo posek) namreč ne sodi med prednostne, ki jih nadzirajo. V Ljubljani je sicer kar tri tisoč ulic.

Ulica na nogah

Kot nam je povedal eden od lastnikov pritličnega lokala v bloku na Koprski, so mestni redarji z avtomobilom prišli okoli 9. ure. Tistim, ki nepravilno parkiranih vozil niso umaknili s pločnika, so pustili opozorilne listke z globo za nepravilno parkirano vozilo. Ker je bila večina njihovih lastnikov doma, so jo v glavnem odnesli brez globe, saj so jih odpeljali drugam, dva pa sta dobila »redarski pozdravček«, čeprav sta vozili pustila na delu pločnika, ki sploh ni v območju poseka.

Stanovalcem seveda ni bilo prav, da jih redarji, ki jih doslej niso obiskovali in jim niso pisali glob, preganjajo zaradi Karnerja. Še toliko bolj, ker so prepričani, da izvajalci poseka niso izvedli nujne zaščite območja in zaprosili za delno ali celotno zaporo dela Koprske ulice. Še bolj pa jih je ujezilo, da redarji niso oglobili lastnika mercedesa in kombija, ki sta bila prav tako napačno parkirana na pločniku, a sta pripadala izvajalcem poseka.

Policija le svetovala

Zaradi vseh nelogičnosti in domnevnih nezakonitosti je eden od lastnikov lokalov poklical policijo. Ta je malo pred 10. uro prišla, toda policistki sta le ugotovili, da ne moreta ukrepati. Sta pa stanovalce podučili, da ne bodo v prekršku, če bodo parkirali na cesti, ne na pločniku. Cesta namreč nima ločilnih pasov, ker je po standardih za ceste preozka.

Po izpraznitvi pločnikov so izvajalci poseka (to je podjetje TGG z zastopnikom Igorjem Šurlanom na čelu) posekali večino obcestnih dreves, pri čemer so tokrat uporabili tudi avtodvigalo. Kljub temu so veje padale na cesto, ki pa med posegom ni bila zaprta za promet, temveč sta na obeh koncih stala le dva delavca.

Ob odhodu so sekači na pločniku postavili zgolj dva manjša drevesna hloda, med njima pa napela rdeče-beli trak. Taka provizorična zapora naj bi stanovalcem dala vedeti, da bodo delo v petek nadaljevali in naj tam nikar ne parkirajo svojih avtomobilov. Podreti morajo namreč še eno orjaško drevo, ki so mu včeraj odstranili le večino vej, pustili pa glavno deblo, ki visi proti bloku na nasprotni strani ceste.

Kljub povedanemu stanovalci ne razumejo, kako si Karner upa izvajati posek brez uradne cestne zapore, ki bi jo lahko in moral naročiti na mestnem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet. Tveganje, da pride do poškodb avtomobilov, bloka in javne površine, je namreč veliko. Zato od občine pričakujejo, da mu mestne službe ne bodo dovolile nadaljevati dela brez zapore ceste in zaščite območja po predpisih, kar dva hloda in trakec zagotovo niso.