Karner na Viču začel izsekavati gozd

Po mesecih zatišja na zemljišču načrtovane soseske Zelena oaza lastniki začeli izsekavati gozd.

Objavljeno
12. november 2013 17.39
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Priprave na gradnjo stanovanjske soseske Zelena oaza se nadaljujejo. Na vzhodnem in osrednjem delu hektar velikega gozdička so najeti delavci včeraj dopoldne namreč začeli sekati drevesa. Padla naj bi skoraj vsa, izjema bo le zaščiteni zeleni bor.

Kot je sporočil vodja civilne iniciative Za zeleni Vič Slavko Marolt, je njegov sosed že zjutraj opazil delavce nekega zasebnega podjetja, ki so ogradili del velikanske parcele in začeli z motornimi žagami žagati drevesa. O njihovem početju, za katero je vodja delavcev zatrdil, da ima dovoljenje lastnika zemljišča, je civilna iniciativa takoj obvestila inšpekcijske službe in policiste. Prvih na kraj dogajanja ni bilo, drugi pa so zgolj napisali zapisnik. Po njihovem odhodu, je povedal Marolt, so drevje le še obrezovali, sekali pa nič več.

Najprej so padle debele smreke

Ko smo prišli na prizorišče, so v osrednjem delu na tleh že ležale tri velike, zdrave smreke, visoke več kot dvajset metrov, pa tudi večina manj vrednega in samoraslega drevja.

Eden od lastnikov, ki je tja prišel na nadzor (menda je bil Matevž Karner, brat Mihaela Karnerja, a se nam ni predstavil), nam je dejal, da bodo med Koprsko ulico, preurejenimi skladišči Tovila in Gradaščico odstranili vsa drevesa.

Na vprašanje, zakaj to počnejo, je odvrnil, da na svojem človek pač lahko počne, kar hoče, in da bodo delali ves dan, delo pa končali šele v sredo. Zagotovil nam je le, da ne bodo posegali v zahodni del parcele in v zaščiteni zeleni bor.

Županov komentar

Ko smo malo zatem na tiskovni konferenci ljubljanskega župana Zorana Jankovića vprašali, ali ve, kaj počnejo zasebni lastniki v gozdičku pri nekdanji tovarni Tovil, nam je priznal, da ne. To nas je začudilo, saj je 9. julija lani z direktorjem družbe Velinvestment Urošem Slivnikom in takratnim direktorjem podjetja za trgovanje z nepremičninami Merideis Avguštinom Karnerjem (od letos je direktor spet Mihael Karner) podpisal dogovor o spremembah občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN Tovil). Pričakovali smo namreč, da brez njegove vednosti takih spornih posegov v prostor ne bo.

Obljubil inšpekcijski ogled

Ko smo poudarili, da bo v dveh dneh padlo najmanj petdeset visokoraslih dreves različnih debelin in vrst (največ je debelih smrek in nekoliko tanjših listavcev), če tega početja ne bo nihče ustavil, je obljubil, da bo tja poslal mestno inšpekcijo, da preveri, kaj se dogaja, in po potrebi ukrepal, torej podal prijavo.

Sicer pa župan kot lastnik gozda ve, da bi ta smel drevesa odstranjevati le, če bi imel pravnomočno gradbeno dovoljenje, ki vsebuje tudi urejanje zunanje okolice. Če ga nima, pa po njegovem védenju lahko to stori le, če mu drevesa prej odkaže pooblaščeni gozdar in ko mine predpisani rok za morebitne ugovore sosedov proti takemu posegu.

Različen odnos do drevja

Omenjeni posek je bil hkrati negacija vsega tistega, kar je na tiskovni konferenci o skrbi za mestna drevesa kot po naključju govoril podžupan Janez Koželj. Ta je namreč spregovoril o tem, kako mnogi Ljubljančani še vedno nimajo pravega odnosa do drevja in se ga skušajo na vsaj način znebiti, kot da gre za neživ organizem in nadlogo, ne pa nekaj koristnega (odstranjuje prašne delce, tvori kisik, daje senco, hladi, daje zavetje pticam in drugim živalim ...).

Povedal je še, da se občina trudi za boljše vzdrževanje mestnih dreves in vsako leto v povprečju 350 starih ali bolnih nadomesti z novimi. Zato jih posebej prizadene, pravi Koželj, ko vidijo nestrokovno obrezano ali celo obglavljeno drevo. Prav razjezilo ga je denimo, ko so lastniki vile ob Masarykovi poleg svojih dreves obglavili tudi tri zdrave lipe ob cesti, ki so del javnega drevoreda. Župan je obljubil, da jih bodo zaradi nedovoljenega posega v tujo lastnino prijavili ustreznim organom. Kritičen je bil še do ravnatelja dijaškega doma Tabor v Kotnikovi ulici, ki je na dvorišču dal nestrokovno obrezati več visokih dreves brez vsake potrebe.