Kmalu na avtobus z virtualno urbano

Aplikacija, ki na mobilnih telefonih nadomešča urbano, je že dobila priznanje na svetovni konferenci V Londonu.

Objavljeno
28. januar 2014 19.47
Urbana v knjižici. Ljubljana,12.12.2013
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – V Javnem holdingu Ljubljana (JHL) testirajo aplikacijo, ki na mobilnih telefonih nadomešča urbano. Tako imenovana virtualna urbana bo po napovedih direktorice holdinga Zdenke Grozde uporabnikom dostopna marca.

Čeprav virtualne urbane uporabniki LPP še ne morejo preizkusiti, je aplikacija že dobila priznanje na svetovni konferenci o prevozih in plačilnih sistemih v Londonu v kategoriji najuspešnejših plačilnih sistemov na mobilnih telefonih, je na današnjinovinarski konferenci župana povedala Grozdetova.

Aplikacijo zdaj testira 60 zaposlenih iz JHL, če bo prestala tudi teste varnosti, pa bo širši javnosti na voljo čez dva meseca. Gre za brezplačno aplikacijo za androide, prek katere bodo uporabniki lahko kupili dobroimetje ter tako s telefonom plačevali prevoz z LPP in vzpenjačo, parkirnino na javnih parkiriščih, si izposojali »bicikelj« in knjige v mestni knjižnici.

Janković ni našel novih investitorjev

Župan Zoran Janković pa je komentiral uradni obisk Združenih arabskih emiratov, kamor je odpotoval pretekli teden in tam podpisal pismo o nameri o sodelovanju med Ljubljano in mestom Fujairah.

Dejal je, da v ZAE iščejo priložnosti za investicije, a njegov obisk rešitev za katero od nasedlih naložb in praznih gradbenih jam v Ljubljani še ni prinesel. »Upam, da bodo Slovenijo in Ljubljano prepoznali kot destinacijo za naložbe,« je dejal.

Potem ko je trikrat zapored manjkal na seji mestnega sveta, v ponedeljek pa je sejo predčasno zapustil, je danes župan spregovoril tudi o delovanju mestnega sveta. Pohvalil je delo svojih svetnikov, ki da »svoje delo opravijo na odborih, kjer je to pomembno«.

In čeprav so svetniki v ponedeljek soglasno sprejeli osnutek sprememb poslovnika mestnega sveta (ta ureja snemanje sej in določa, da se bodo seje po novem prenašale na spletni strani MOL), se, kot kaže, pri potrjevanju predloga lahko še zaplete.

Janković je dejal, da ne bo podprl predloga SDS o spremembi 106. člena, s katero bi onemogočili prekinitev razprave na izrednih sejah. »Tega ne bom podprl, ker ne vidim razloga, zakaj bi bila razlika med redno in izredno sejo,« je dejal.

Predlog SDS so v mestni upravi že vnesli v osnutek akta, v tej največji opozicijski skupini pa so v ponedeljek napovedali, da bodo pri spremembah vztrajali. Tako bi si pred jesenskimi volitvami povrnili institut izrednih sej, sklicanih na zahtevo opozicije, ki so jih Jankovićevi svetniki doslej uspešno blokirali prav z možnostjo, da se točka lahko kadar koli prekine. Ker bo za spremembo poslovnika potrebna dvotretjinska večina, bo na marčni seji zagotovo napeto.