Za kolesarsko stezo v Tivoliju skoraj četrt milijona evrov

Od danes je uradno odprta nova kolesarska steza skozi Tivoli. Končni obračun več kot 40 odstotkov višji od projektantske ocene.

Objavljeno
18. september 2014 18.30
Ljubljanska
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana − Delavci KPL so gradbene stroje iz parka Tivoli pospravili že pred nekaj tedni, župan Zoran Janković pa je novo, 600 metrov dolgo in tri metre široko kolesarsko stezo, ki poteka od parkirišča pri bazenu do nadvoza nad cesto 27. aprila, uradno odprl danes ob 17. uri.

Sam poseg v park je sprožil kar nekaj burnih reakcij, saj je bilo zaradi gradnje steze odstranjenih nekaj dreves. Je pa s tem postalo kolesarjenje v parku Tivoli legalno, prej je bila vožnja prepovedana in mestni redarji in policisti so kolesarje, ki tega niso upoštevali − in ni jih bilo malo, saj gre za najhitrejšo povezavo med Šiško in Rožno dolino − kaznovali. Čeprav je kolesarsko stezo težko zgrešiti, saj poteka vzporedno s potjo za pešce, pa je opaziti, da se marsikateri kolesar še vedno vozi po površini, ki je namenjena sprehajalcem.

Končni strošek 42 odstotkov višji od ocene

Znan je tudi že končni strošek gradbenih del. Če so na občini julija ob začetku gradnje oznanili, da projektantska ocena stroškov znaša 162.000 evrov, je končni obračun precej višji. Kot so sporočili z mestnega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet, so končni stroški znašali 188.157 evrov brez davka oziroma skoraj 230.000 evrov z DDV. To pomeni, da so začetno oceno presegli za okoli 42 odstotkov. Spomnimo, KPL je dela izvajal v okviru koncesije za vzdrževalna dela na cestah, saj občina izvajalca ni iskala z javnim razpisom.

Znesek je precejšnji, vsaj glede na podatke občine o sredstvih, ki jih je za kolesarsko infrastrukturo namenjala v preteklih letih. Lani je zanjo na primer porabila 360.000 evrov, leto prej pa 330.000 evrov. Letos je tako pričakovati, da se bo ta proračunska postavka dvignila. O upravičenosti tolikšnih stroškov za 600 metrov dolg odsek pa so mnenja, kot običajno, različna.

Prenovljen minigolf

Pol ure po odprtju kolesarske steze, ob 17.30, so odprli tudi prenovljeno igrišče za minigolf v Tivoliju. V javnem zavodu Šport Ljubljana so z javnim razpisom spomladi izbrali novega najemnika, ki se je odločil za prenovo infrastrukture: vseh osemnajstih lukenj, steze in okolice. Na igrišču bodo odslej organizirali tudi turnirje in tekmovanja v minigolfu za velike in male minigolfiste, so sporočili z ljubljanske občine.