Komaj obnovljena fasada Kozolca spet pred prenovo

Na vzhodni strani odpadel del fasade, zato je pločnik pod stavbo ograjen – Lastniki kmalu o prenovi fasade in notranjščine.

Objavljeno
06. junij 2014 18.51
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Rdeče-beli trakovi, ki jih na vzhodni strani spomeniško zaščitene stavbe Kozolec opažamo že dober teden, ne napovedujejo skorajšnje prenove dotrajanega pločnika, kolesarske steze in avtobusnega postajališča, temveč so zasilna zaščita zaradi padajočih plošč in mozaikov s fasade ob Slovenski cesti.

Čeprav smo že konec leta 2004 pisali o nujni prenovi zunanjščine (takrat so predvideli 27 milijonov tolarjev, preračunano v evre dobrih 110 tisočakov, za obnovo balkonov in zagladitev vzhodne fasade, celovita pa bi po cenah iz leta 2005 stala 65 milijonov tolarjev ali okoli 270 tisoč evrov), pa se je zaradi zapletov s spomeniškim varstvom, načinom financiranja (stanovalci, MOL, država) in težav z različnimi izvajalci del nujna sanacija vlekla dobrih sedem let. Kot kaže zdaj, delo ni bilo izvedeno povsod in ne v celoti, marsikje pa tudi površno, zato bo treba popravljati že popravljano.

Po 24. maju, ko je na tla padel del fasade na vzhodni strani (mozaiki in ena od kamnitih plošč), je SPL kot upravitelj hiše nemudoma poskrbel za provizorično zaščito prometnega pločnika in kolesarske steze. Grozi namreč nevarnost, da z večnadstropnega objekta pade še kakšen del ne dovolj ali sploh še ne sanirane fasade in rani katerega od mimoidočih.

S table pred Slovensko 55 a, b in c razberemo, da se bo nujna zunanja prenova Kozolca morala nadaljevati že v kratkem. Trenutno podjetje Irma pod vodstvom inženirja Iztoka Leskovarja izvaja temeljit pregled vzhodne fasade. Po njegovih dosedanjih ugotovitvah mozaični del fasade (na stebrih in pod okenskimi policami) pri vseh dosedanjih prenovah ni bil popravljen ali zamenjan. Iz dokumentacije je razvidno le, da so izvajalci takrat zgolj preverjali stanje – s pretrkavanjem so ugotavljali, kje so deli mozaika odstopili, popravljali pa so bolj malo.

Zbor lastnikov

Za prihodnji teden je načrtovan sestanek upravitelja s približno 90 lastniki stanovanj in 20 poslovnih prostorov v Kozolcu. Pogovarjali se bodo ne le o odpadlih delih fasade in nujni obnovi zunanjih delov stavbe, temveč tudi o načrtu menjave dotrajanih notranjih napeljav in dvigal ter o tem, kako poteka postopek za vpis etažne lastnine v zemljiško knjigo.

Osnova za vse načrtovane prenove hiše je že pred časom sprejet sklep lastnikov, da je treba pred obnovo napeljav dokončati sanacijo stavbne lupine. Na fasadi bodo posebno pozornost namenili doslej še najmanj prenovljenemu pritličnemu delu, zlasti napuščem, stebrom in nadstrešnici na vzhodnem delu stavbe, fasadi iz teraco plošč na zahodni strani, pa tudi kovinskim mrežam in predpražnikom. Za vse skupaj so predvideli približno 30 tisoč evrov.

Na strehi nameravajo zamenjati zidne kape iz pločevine, kar naj bi stalo okoli 15 tisočakov. Obnovili bi radi še strelovod na strehi oziroma terasi (za 7000 evrov). Za našteto bi moral upravnik izvesti razpis in zatem bi skupaj z lastniki izbrali najugodnejšega ponudnika.

Dotrajana tudi notranjost

Na sestanku naj bi se odločali še o tem, kako rešiti problem dotrajanih dvigal. V poštev prideta namreč temeljita rekonstrukcija ali pa nakup novih. Glede na to, da jih zatem čaka zamenjava napeljav, saj je bila hiša po načrtih arhitekta Eda Mihevca zgrajena leta 1956, se bodo morali lastniki odločiti tudi, ali občutno (predvidoma za petkrat) zvišati mesečni prispevek za rezervni sklad ali ne.

Po vsej verjetnosti bodo to storili, saj se jim vanj ne steka več denar iz naslova oddaje reklamnih površin na severni fasadi. Po prenovi plošč jim namreč varuhi dediščine niso več dovolili postavitve nosilcev za reklamne panoje, s katerimi so v preteklosti vsako leto zaslužili po več tisočakov.

Ovire le do konca junija?

Kot je za Delo povedal Stane Kumše s SPL, lastnika Kozolca kljub vse lepšemu videzu stavbe čaka še veliko vlaganj v vse njene dele. Upa, da bo nujna sanacija vzhodne strani izvedena še v tem mesecu, saj se zaveda, da je zdaj tam zaradi zagrajenih delov pločnika in kolesarskih stez močno ovirano gibanje pešcev in kolesarjev. Je pa opozoril, da je na fasadi kar 600 kvadratnih metrov mozaičnih ploščic.

Na naše vprašanje, v kateri fazi je postopek vpisa funkcionalnih oziroma po novem pripadajočih zemljišč, je povedal, da so vsa še vedno vpisana na nekdanji Gradis. Do kod bodo segala ob Slovenski cesti, pa bo odvisno tudi od MOL. Če bodo lastniki Kozolca zahtevali in izposlovali mejo v višini nadstreška na vzhodni strani, bi namreč občina morala prestaviti tako pločnik za pešce kot kolesarske stezo bližje Slovenski cesti, morda pa tudi nadstreške avtobusnega postajališča in ulični kiosk. To bo posebej pomembno zaradi povsem uničene asfaltne površine vzdolž celotnega Kozolca. In seveda stroškov popravil ter kasnejšega vzdrževanja enega najprometnejših delov mesta.