Kongresni gostje potrošijo trikrat več

Raziskava: vrnilo bi se kar 97 odstotkov gostov. Glavne prednosti so varnost, gostoljubnost in urejenost.

Objavljeno
19. marec 2018 18.52
vvo*združenje Manager, Portorož
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Vlaganje v razvoj kongresnega turizma v slovenskem glavnem mestu se izplača, med drugim tudi zaradi tega, ker kongresni gost med tridnevnim kongresom v Ljubljani v povprečju porabi trikrat toliko kot prostočasni gost, to je 494 evrov na dan oziroma skupaj 1482 evrov.

Tako je pokazala raziskava, ki je potekala lanskega septembra med 302 udeleženci štirih takrat potekajočih kongresov iz 67 držav, naročil pa jo je javni zavod Turizem Ljubljana. Skoraj tri četrtine kongresnih gostov prenoči od dva- do štirikrat, v Ljubljani pa se v povprečju zadržijo 3,97 dni. Tretjina kongresnih gostov bivanje največkrat podaljša za dan ali dva. Razveseljiva je tudi ugotovitev, da bi se v prestolnico vrnilo kar 97 odstotkov vprašanih. Med največjimi prednostmi te destinacije so kongresni gostje navedli občutek varnosti, gostoljubnosti in urejenosti mesta. 

Po številu kongresnih dogodkov slovensko glavno mesto zaseda 25. mesto v evropskem merilu, kažejo zadnji podatki združenja ICCA (International Congress and Convention Association) iz leta 2016. V desetletni statistiki je Beograd s skupaj 358 dogodki nekoliko pred Ljubljano (346 dogodkov), Zagreb pa zaostaja (246 dogodkov), ugotavljajo v Kongresnem uradu pri Turizmu Ljubljana.

Pomanjkanje sob

Po oceni statistike ICCA je bilo predlani v Ljubljani 12.338 kongresnih gostov, kar je za četrtino več kot leta 2015, ko jih je bilo 9621. Raziskava je pokazala, da so kongresni udeleženci visoko izobraženi, kar 86 odstotkov z dokončanim magisterijem ali doktoratom znanosti. Dobra polovica teh gostov je iz srednje generacije, stare med 30 in 49 let. Skoraj dve tretjini je zaposlenih v javnem sektorju.

Poleg dveh največjih kongresnih prizorišč v Ljubljani, Cankarjevega doma in Gospodarskega razstavišča, so največji kongresni hoteli Grand Hotel Union, Austria Trend Hotel Ljubljana in Four Points by Sheraton Ljubljana Mons, kjer lahko dvorane sprejmejo od 800 do 600 ljudi. Še nekaj drugih hotelov in nekatere fakultete pa imajo konferenčne prostore za nekoliko manjše dogodke, za nekaj sto udeležencev.

Organizatorji kongresov ugotavljajo, da ima Ljubljana kakovostno ponudbo v vseh hotelskih kategorijah, kakor tudi v segmentu penzionov, mladinskih hotelov in apartmajev, vključno z airbnb, kar vse šteje pri kandidaturah za večje mednarodne kongrese. Opozarjajo pa, da v Ljubljani nujno potrebujejo dodatne hotelske namestitve, ker namreč ne morejo vzporedno izpeljati dveh večjih kongresov. Po nekaterih podatkih naj bi primanjkovalo od 600 do 900 hotelskih namestitev, pri čemer so za kongresne goste najprimernejši hoteli z do štirimi zvezdicami. Po izsledkih raziskave je bilo 69 odstotkov kongresnih gostov nastanjenih v hotelih, 13 odstotkov pa je izbralo namestitveno strukturo airbnb. V času trajanja štirih kongresov, to je od 13. do 25. septembra, ko je potekala anketa, pa so bile hotelske in druge namestitve v Ljubljani zasedene od 90- do 98-odstotno.

Večina prileti z letalom

Čeprav še vedno velika pomanjkljivost ostajajo letalske povezave, je kar 81 odstotkov kongresnih udeležencev v Ljubljano prišlo z letalom, le 8 odstotkov se jih je pripeljalo z vlakom ali avtobusom, z avtom pa 13 odstotkov. V kongresni ponudbi Ljubljane so bili kongresni gostje najbolj navdušeni nad čistočo in prijaznostjo kongresnega osebja, temu pa so sledili namestitev, lokalna kulinarika, dostopnost destinacije, razmerje med kakovostjo in ceno, nakupovanje in ponudba zabave.