Kopališče Kolezija: Rušenje se je zavleklo, gradbinec še ni izbran

Vsi kandidati za gradnjo so bili predragi, zdaj so na vrsti pogajanja.

Objavljeno
04. julij 2014 11.36
Posodobljeno
05. julij 2014 18.00
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Marca objavljeno javno naročilo za gradbeno-obrtniška in instalacijska dela na kopališču Kolezija se je končalo brez izbranega izvajalca. Vse ponudbe so bile namreč predrage. Občina bo zdaj poskusila z neposrednimi pogajanji.

Rušitvena dela na kopališču pa še vedno trajajo. Izvajalca, podjetji Dolinšek transport in Adriaing, sta jih začela konec aprila in bi morala po pogodbenem roku biti že izvedena. Na občini so nam najprej zatrdili, da dela potekajo skladno s časovnim načrtom, po našem dodatnem povpraševanju pa priznali, da bi jih morala izvajalca končati 30. junija. »Izvajalec je večino del opravil v skladu s potrjenim terminskim planom, z nekaterimi deli pa v skladu z navodili naročnika ni mogel pričeti in jih posledično zaključiti v pogodbenem roku.« Dodajajo, da so pravočasno prejeli zahtevek izvajalca za podaljšanje pogodbenega roka, ta je trenutno na občini v pregledovanju in potrjevanju.

Deset milijonov je preveč

Z zaključkom rušitve se sicer za zdaj ne mudi, saj še vedno ni znano, kdo bo novo kopališče Kolezija gradil. Potem ko je občina večkrat podaljšala rok za prijavo na razpis, ki je bil objavljen na začetku marca, in je sredi maja nanj prejela sedem ponudb, ga je zdaj končala brez izbranega izvajalca. Kot pojasnjujejo v službi za javna naročila, so bile vse prejete ponudbe nesprejemljive, saj so presegale zagotovljena sredstva. Ponudbo so oddala podjetja Makro 5 gradnje, Kolektor Koling, Strabag, Gorenjska gradbena družba, Gorenje projekt, GP Krk, partnerstvo CBE Inženiring in IMP ter Javna razsvetljava, gibale pa so se med 9,7 milijona (Strabag) in 12,2 milijona evrov (Gorenjska gradbena družba).

Na občini pravijo, da bodo potem, ko bo odločitev o (ne)oddaji javnega naročila pravnomočna, v skladu z veljavno zakonodajo izvedli postopek s pogajanji brez predhodne objave. K pogajanjem bodo povabili vseh sedem ponudnikov, predvidoma pa bodo v sredini tega meseca. Načrtujejo, da bodo – če ne bo pritožb na izbor izvajalca – graditi začeli še poleti. Glede na to, da gre za eno večjih javnih naročil v prestolnici in da je bilo že med samim razpisom danih kopica pripomb na dokumentacijo in postopek izbire, pritožbe seveda niso izključene. Ker je za gradnjo predvidenih deset mesecev oziroma 300 koledarskih dni, pa bi v tem primeru občina težko ujela želeni zaključek gradnje, ki naj bi sovpadel z začetkom kopalne sezone 2015.