Kopanje v Ljubljani: propadajoča Kolezija še čaka na soglasja

Občino je priprava dokumentacije doslej stala že pol milijona evrov.

Objavljeno
16. maj 2013 10.39
Slovenija, Ljubljana, 13.Januar, Propadajoči bazen Kolezija. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Za gradbeno dovoljenje za rušenje in novogradnjo na že leta propadajočem kopališču Kolezija je ljubljanska občina zaprosila že februarja. Toda dovoljenja še ni, ker nobena od vlog ni bila popolna. Občino je priprava dokumentacije doslej stala že pol milijona evrov.

Čeprav je novica o propadli investiciji v Halo Tivoli dobra za Kolezijo, ki so ji mestni svetniki na račun Tivolija nameravali vzeti del zagotovljenih proračunskih sredstev, pa še vedno ni jasno, kdaj se bo prenova lahko začela. O začetku gradbenih del na propadajočem kopališču, ki kopalcev ni sprejelo že več kot desetletje, vse odkar so ga leta 2000 zaradi lastniških sporov med MOL in Plavalnim klubom Ljubljana zaprli, se sicer govori že od leta 2008.

Kdaj se bodo dela začela, si ne upa napovedati nihče. Občina je vlogo za gradbeno dovoljenje na upravno enoto vložila 22. februarja letos. Pravzaprav so vložili dve: eno za gradbeno dovoljenje za odstranitev dosedanjih objektov in drugo za novogradnjo. A kot je sporočil vodja izpostave Vič - Rudnik na ljubljanski upravni enoti Egon Breitenberger, sta bili obe prejeti vlogi nepopolni. Po njegovih besedah postopek teče, končan pa da bo v zakonskem roku 60 dni od dneva, ko bo vloga popolna.

Zapleti s sosedi?

Robert Potokar iz arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar, ki je zmagal na natečaju za novo Kolezijo in za občino pripravlja projektno dokumentacijo za gradbeno dovoljenje, si ni upal napovedati, kdaj bi lahko bilo dovoljenje izdano. Pojasnil je, da so v torek od upravne enote prejeli drugo obvestilo o nepopolnosti vloge – nekoliko morajo dopolniti projekt in pridobiti še nekatera soglasja. Šlo naj bi za soglasja sosedov in prav zato Potokar ni želel ugibati o tem, kdaj bi bil lahko postopek pridobitve gradbenega dovoljenja uspešno zaključen. »Pri sosedih je tako, da se nikoli ne ve. Pogovori potekajo že kar nekaj časa,« pravi Potokar in dodaja, da je za soglasja sosedov v postopku odgovorna občina.

Na MOL so sicer obnovo Kolezije prvič glasno napovedali na začetku leta 2008, ko so v proračunu za tisto in naslednje leto že zagotovili dobre tri milijone evrov, ter obisk prvih kopalcev predvideli za leto 2010.

V letu 2008 so uredili lastniška razmerja z ljubljansko univerzo na območju kopališča, naslednje leto pa izvedli javni natečaj, na katerem je bil kot najboljša rešitev izbran elaborat biroja Ravnikar Potokar; načrt je vključeval nov pokriti 25-metrski bazen, prostore za savno, fitnes, športno dvorano, restavracijo in parkirno hišo. Vrednost projekta je bila takrat ocenjena na 14 milijonov evrov, na občini pa so načrtovali, da jo bodo izvedli skupaj z zasebnim investitorjem.

Brez zasebnega kapitala bo projekt izveden le delno

A zasebnega investitorja do danes niso našli, zato je tudi projekt bolj počasi napredoval. Konec leta 2010 je MOL biroju Ravnikar Potokar oddala naročilo za izdelavo idejne zasnove v vrednosti 78 tisoč evrov, junija lani pa še naročilo za izdelavo projektne dokumentacije za 421 tisočakov (z DDV). Čeprav so začetek rušenja na občini napovedovali že za lani, se to ni uresničilo. Kot so zapisali v zaključnem računu, sredstva, v proračunu predvidena za ta namen, niso bila porabljena zaradi likvidnostnih težav.

V letošnjem proračunu je za Kolezijo zagotovljenih 1,37 milijona evrov, prihodnje leto pa še 3,65 milijona. To naj bi zadostovalo za prvo fazo obnove, ki obsega zunanji olimpijski bazen, kopališčni objekt z vhodno avlo v bazen, garderobe, savne in klet s parkirišči. Na občini so se namreč odločili za izvedbo projekta v dveh delih – drugo fazo, pokriti 25-metrski bazen in center za dobro počutje, bodo izpeljali, če se bo pojavil zasebni investitor.

Vrednost izvedbe druge faze je ocenjena na dobre štiri milijone evrov. Prav tako je sprememba doletela načrtovano podzemno garažo, saj so jo s predvidenih dveh etaž zmanjšali na eno, kar je tudi nekoliko pocenilo skupno vrednost projekta.

Spet prezgodnje napovedi župana

Potokar je pojasnil, da bo po pridobitvi gradbenega dovoljenja za prvo fazo projekta potrebno dobro leto, gradnja naj bi trajala od 12 do 15 mesecev. Župan Zoran Janković se bo torej bržkone moral ugrizniti v jezik, saj je na nedavni izredni seji mestnega sveta že vabil na odprtje kopališča 9. maja 2014. Na tej seji so se svetniki strinjali s prerazporeditvijo približno 600 tisočakov s projekta Kolezija na projekt prenove Hale Tivoli.

Koliko denarja bodo letos v resnici namenili Koleziji, pa bo verjetno znano julija, ko naj bi obravnavali rebalans letošnjega proračuna. Morda bo do takrat tudi že znano, ali lahko začetek gradnje vendarle pričakujemo že letos.