Krajani napovedujejo pritožbo zaradi gradnje Zaloške ceste

Krajani si želijo krožišča in ne križišč, ker bi bila ta zaradi tovornega prometa po njihovem boljša rešitev.

Objavljeno
27. december 2013 11.45
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA

Ljubljana - Ljubljanska občina čaka na gradbeno dovoljenje za izgradnjo Zaloške ceste na delu od vzhodne avtoceste do Zadobrovške ceste, župan Zoran Janković pa ga pričakuje po novem letu. Kdo bo cesto gradil, še ni jasno, saj na občini še niso zaključili postopka javnega naročila. Nekateri krajani Polja ob tem napovedujejo pritožbo zoper gradbeno dovoljenje.

Janković je na novinarski konferenci 18. decembra dejal, da izvajalca del ne bodo izbrali pred izdajo gradbenega dovoljenja. Napovedal je, da bodo z deli začeli takoj, ko skopni sneg.

»Dejstvo je, da štiripasovna ureditev ni potrebna«

Občina v okviru rekonstrukcije dela Zaloške ceste načrtuje rušitev dveh objektov, za kar že imajo pravnomočno gradbeno dovoljenje. Sledi izgradnja štiripasovne ceste, ureditev dveh križišč ter objektov komunalne infrastrukture. Nekateri krajani pa projektu občine nasprotujejo oziroma si želijo drugačne rešitve. Opozorili so na neprimernost obstoječega projekta, med drugim si na trasi želijo krožišča in ne križišč, ker bi bila ta zaradi tovornega prometa po njihovem boljša rešitev.

»Dejstvo je, da štiripasovna ureditev ni potrebna, saj se naprej proti Vevčam, Kašlju in Zalogu projektira samo dvopasovnica,« so zapisali predstavniki civilnih družb četrtne skupnosti Polje.

Vendar pa občina od svojih načrtov ne odstopa.

Civilne družbe v ČS Polje ne bodo popuščale

»Na več usklajevalnih sestankih smo poskušali skupaj najti ustrezno rešitev in pokazalo se je, da je vendarle semaforizirano križišče boljša rešitev od predlaganih krožišč,« so pojasnili na Mestni občini Ljubljana (MOL) in dodali, da je to pokazalo tudi strokovno mnenje projektantov.

»Glede prometne prepustnosti je semafor sicer nekoliko manj prepusten od dvopasovnega krožišča, vendar je po izračunu prometne študije še vedno ustrezen za današnje in bodoče obremenitve,« so zapisali na občini.

Civilne družbe v četrtni skupnosti Polje napovedujejo, da ne bodo popuščale in bodo nadaljevale s svojimi prizadevanji in pravicami za Zaloško cesto, ki bo prijazna do krajanov in vseh udeležencev v prometu.

Krajani bodo ukrepali s pritožbo na gradbeno dovoljenje

»MOL se mora ustaviti in prisluhniti krajanom, ne pa iskati dovoljenja na upravni enoti Ljubljana za izgradnjo neustrezne in nepotrebno drage rešitve,« so zapisali. Napovedali so, da bodo ukrepali s pritožbo na gradbeno dovoljenje, obstaja pa tudi možnost mediacije in, če bo treba, tožba proti MOL, so v sporočilu za javnost zapisali predstavniki civilnih družb.

Na občini so na njihovo napoved odgovorili, da je legitimna pravica vseh strank v postopku, da lahko vložijo oziroma sprožijo sodni spor zoper izdano gradbeno dovoljenje.