Kritična točka je križišče pod hotelom Lev

Na prvi dan zapore kolesarji in pešci kljub prepovedi prečkali Gosposvetsko po starem.

Objavljeno
03. april 2018 19.27
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Začetek trimesečne popolne zapore Gosposvetske ceste in Dalmatinove ulice je pričakovano že prvi dan povzročil veliko prometnih težav. Te niso bile vidne le na cestah in v križiščih v okolici, temveč tudi na kolesarskih stezah in pločnikih.

Največ nevarnih situacij trenutno povzročajo pešci in kolesarji, ki prihajajo iz smeri Bleiweisove. Ti pri Delavskem domu od včeraj ne bi smeli več prečkati Gosposvetske in nadaljevati poti po Tivolski. Ker prometnega znaka za prepoved tam začuda (še) ni, to vseeno množično počnejo, ogrožajo sebe, hkrati pa povzročajo težave voznikom motornih vozil, ki na Tivolsko zavijajo s Celovške ceste, saj hodijo ali kolesarijo tik ob zaščitni kovinski gradbiščni ograji. Zelo redki so namreč pripravljeni kar trikrat čakati na semafor in v velikem ovinku pravilno prečkati zaprto Gosposvetsko cesto. Edina rešitev bi bila kopica policistov, ki bi kolesarjem in pešcem pri Delavskem domu fizično preprečili prečkanje križišča. V tem primeru se ponavlja zgodba ob gradnji hotela Intercontinental v križišču Tivolske in Slovenske ceste, ko zapore tega dela križišča za pešce in kolesarje večina ni spoštovala.
Opazili smo tudi, da so kljub opozorilom prometnih strokovnjakov komunalni delavci na Tivolski v višini izvoza Vošnjakove ulice na to cesto vseeno postavili začasni postajališči mestnega avtobusa tik pred semaforjema. Nerazumljivo je, da talnih oznak niso barvali v nedeljo ali ponedeljek, ko ni bilo prometa, temveč včeraj okoli sedme ure, ko so s tem povzročili dodatno gnečo prav v jutranji konici.

Podaljšani intervali

Od delavca podjetja LPT, ki je na Gosposvetski imel opravka s semaforji in drugo prometno signalizacijo, smo zvedeli, da so zaradi zaprtja Gosposvetske in Dalmatinove podaljšali intervale na vseh drugih semaforjih. Žal to ne pomaga takrat, ko drug za drugim s Celovške na Tivolsko zavijeta dva zglobna avtobusa in se ustavita na začasni postaji v križišču z Vošnjakovo. Nemudoma nastane zastoj, ki se vleče od Celovške do Trga OF in glavne avtobusne postaje.

Prometnik na glavni avtobusni postaji pa nam je povedal, da so bile včeraj zjutraj krajše zamude pri voznih redih le zaradi že omenjenega barvanja talnih oznak za začasni postajališči. Da bi medkrajevne avtobuse iz smeri Bleiweisove in Celovške preusmerili na druge ceste, za zdaj še ni dobil navodil.

V času zapore bodo navade morali menjati tudi zaposleni v stavbi nekdanjega Delavskega doma (zdaj Center Tivoli), ki bodo sicer imeli dostop do svoje podzemne garaže za približno 140 avtomobilov, a le iz smeri Bleiweisove. Ko bodo odhajali, bodo morali gradbišče zapuščati v smeri Tivolske, pri tem pa paziti tako na gradbiščne tovornjake in delavce kot na pešce in kolesarje, saj tam ne bo semaforja, da bi se lahko varno vključevali v promet.

Občinski odgovori

Na občini so nam v zvezi s popolno zaporo obeh cest pojasnili, da so se zanjo odločili, da bodo lahko arheologi in gradbinci delo opravljali sočasno, s čimer bodo čas za prenovo prepolovili. Poleg tega ne bi bilo smiselno delne zapore Gosposvetske le podaljšati, ko pa lahko ob popolni zapori dela opravijo bistveno hitreje, zlasti hišne priključke na komunalno infrastrukturo. Prepričani so, da tudi ne bo posebnega prometnega kaosa, saj da so bili ljudje o zaporah pravočasno in večkrat obveščeni in da so se prometni tokovi že prerazporedili na druge ceste. Zatrdili so, da jim bo do konca zapore obeh cest pomagala policija, veliko pa da lahko k manjšim zastojem pripomorejo tudi vozniki. Ključni problem so po njihovem mnenju pametni telefoni, saj veliko voznikov, ko čakajo pred semaforjem, brska po telefonu, tako da zaradi zmanjšane pozornosti prepozno speljujejo in s tem pretočnost križišč zmanjšajo celo za 30 do 40 odstotkov.

Sicer pa vse udeležence v prometu prosijo, naj spremljajo portal PromInfo, kjer bodo dobili vse informacije o večjih projektih in spremembah v cestnem prometu. Med drugim tudi o dolžini delnih ali popolnih cestnih zapor.

Začasni dostopi

Na MOL so zagotovili, da bo med popolno zaporo možen dostop do vseh objektov v tem območju. In da se bodo z lastniki lokalov in trgovin znova sestali in jim predstavili potek del. Čeprav imajo zdaj lastniki zaradi del težave in izpad prihodkov, na občini poudarjajo, da bodo imeli po odprtju stanovalci višjo kakovost bivanja, najemniki ali lastniki poslovnih prostorov pa še več obiska in dohodka prav zaradi prijetnejše okolice ter boljše komunalne in cestne infrastrukture. S temi ukrepi MOL pričakuje boljše razmere za gospodarsko rast in povečano zanimanje za odpiranje novih lokalov ter prodajaln, enako, kot se je zgodilo po prenovi mestnega središča in umiku motornega prometa iz njega. Po občinskih izkušnjah so trgovci in podjetniki zdaj bolj zadovoljni z obiskom, kakor so bili pred prenovo.