Kud France Prešeren še čaka na kupca

Zunanjega dolga je že za več kot pol milijona evrov. Če se bo kakšen upnik naveličal čakanja, se lahko zgodba konča tudi po sodni poti.

Objavljeno
09. januar 2014 13.09
KUD France Prešeren 5.7.2013 Ljubljana Slovenija
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana
Ljubljana – V Kudu nič novega, bi lahko rekli. Včeraj je Vito Rožej, njegov predsednik, spregovoril o trenutni situaciji, ki ni dosti drugačna kot pred zaprtjem tega ljubljanskega kulturnega društva, ki je v poldrugem desetletju organiziralo približno 450 prireditev na leto.

Kupca ali vlagatelja s posluhom za kulturo društvo torej še vedno ni našlo, prostori pa so po oceni geodetske uprave vredni nekaj manj kot 800 tisoč evrov. Rožej je sicer povedal, da je zunanji dolg že presegel pol milijona evrov.

»Slovenci smo Slovenci zaradi kulture«

Tolikšen dolg po njegovih besedah v današnjih časih v gospodarstvu ne bi pomenil nič posebnega, če bi »imeli proizvod, s katerim bi lahko prodirali na domače in tuje trge. Vendar danes kultura ni več, če je kdaj bila, produkt, s katerim bi se lahko strašno prodiralo. Čeprav je Andrej Rozman - Roza jasno povedal, da smo Slovenci Slovenci zaradi kulture, in ne zato, ker bi delali boljše klobase kot Avstrijci ali boljše makarone od Italijanov.«

Javni interes ni dovolj

Vito Rožej je predvsem zvenel razočarano, saj so bili kudovci prepričani, da bo javni interes, ki so ga doslej zagotavljali, dovolj dober argument, da bi »pooblaščeni vršilci javnega interesa videli nesebično razdajanje zasebnikov, saj smo z zasebnim kapitalom izvajali javni interes«. Kot je še dejal, so glede na to, da je »v Sloveniji pravzaprav folklora, da se z javnim denarjem rešuje zasebne banke in podjetja, iluzorno pričakovali, da se bo pri nas zgodilo podobno, čeprav je situacija ravno nasprotna«.

Rožej je prepričan, da so kudovci kot zasebniki z javnim kapitalom ravnali tako, kot so menili, da je dobro in prav: »Bili smo uporabniki javnih sredstev in vse, kar smo obljubili, smo tudi uresničili in izpolnili.«

Do kdaj bodo čakali na morebitnega kupca ali vlagatelja, ki bi rešil Kud, Rožej ni povedal, se pa po njegovih besedah lahko zgodba na pobudo kakšnega upnika, ki bi se naveličal čakati, konča tudi po sodni poti, čeprav še verjamejo, da lahko sami najdejo boljšo rešitev.