Kupca iz Celice pregnali grafiti in protestniki

Poslovnež iz Turčije je kot edini interesent za nakup hostla z ogleda pobegnil že po nekaj minutah.

Objavljeno
04. december 2017 08.15
Posodobljeno
04. december 2017 20.15

Težavna prodaja

V dražbenih pogojih je zapisano, da hostel trenutno zaseda najemnik, ki mu pogodba poteče konec leta, ter da MOL prodaja le objekt s pripadajočim zemljiščem in pomožnim objektom, ne pa notranje opreme, ki jo je priskrbel trenutni najemnik. Če bi torej hostel kupil nekdo tretji, bi se moral z zdajšnjim najemnikom dogovoriti, pod kakšnimi pogoji bi oprema lahko ostala, oziroma bi jo moral odstraniti. V primeru spora bi se proces menjave lastniško-najemniškega odnosa lahko močno zavlekel in zapletel. Na velik odpor bi lahko novi lastnik naletel tudi pri kulturnikih, če bi jim hotel odvzeti ta izjemno pomembni razstavni in prireditveni prostor, ki ga predstavlja hostel kot celota.

Ljubljana – Na ogled prostorov hostla Celica, ki jih MOL prodaja za 2,34 milijona evrov, je danes prišel le en potencialni kupec. A jih je zapustil po vsega nekaj minutah. Delegacijo turškega poslovneža, ki svoje identitete ni hotel razkriti, je namreč zmotila množica novinarjev in ne prav prijateljsko razpoloženih nasprotnikov prodaje iz kulturniških vrst. Ob odhodu smo od njegovega prevajalca izvedeli, da ga nakup ne zanima več.

Še pred uradnim prihodom občinskih predstavnikov z vodjo mestnega oddelka za ravnanje z nepremičninami Simono Remih na čelu so neznani storilci desno od glavnega vhoda v Celico izpisali velik grafit s pomenljivo vsebino tvegana naložba. Tako naj bi bilo vsakemu potencialnemu kupcu še pred ogledom hostla jasno, da se spušča v tvegan posel. Prav tako pa so dolgoletni ustvarjalci in snovalci Celice z Jankom Rožičem v prvih vrstah dali jasno vedeti, da bodo na vse možne načine poskušali ovirati prodajo. Tako so dobršen del zidov ob sprejemnici in vhodni avli polepili s plakati Celice ni mogoče prodati.

Simona Remih je Rožiča opozorila, naj ogleda ne ovirajo, saj bo sicer poklicala policijo in zahtevala spremstvo. Zvedeli smo še, da bo MOL policiji poslala prijavo zoper neznanega storilca, ki je z grafitom popisal fasado Celice in tako povzročil stroške za njegovo odstranitev oziroma prebarvanje. Remihova je dodala, da bo to storil tudi najemnik hostla, ki bo obenem poskrbel za njegovo odstranitev.

Tuji interesent

Ko smo bili že vsi prepričani, da ne bo nikogar, pa se je deset minut po predvidenem uradnem začetku ogleda pri vratih znašla že omenjena turška delegacija s prevajalcem. Toda ko so se že dogovorili, da jim bo sedanji najemnik hostla Tomaž Juvan razkazal prostore, se je vse končalo v večnamenskem razstavnem in prireditvenem prostoru. Remihovi je turški poslovnež po vsega nekaj minutah sporočil, da ga nakup ne zanima več. Kaj vse ga je poleg radovednih oči javnosti in kulturnih ustvarjalcev iz Celice zmotilo, ni hotel povedati. Predstavniki občine so komentirali, da je vseeno bolje, da je potencialni kupec odstopil že v zgodnji fazi priprav na prodajo, saj bi ob branju dražbenih pravil in vodenju dražbe morali zagotoviti prevajalca, ker Turčija ni niti članica EU, pa bi lahko nastali tudi zapleti pri zagotavljanju varščine in izvedbi dokončnega plačila.

Ali se bo našel resen kupec, bo tako jasno 14. decembra, ko bo na magistratu javna dražba. Remihova je na vprašanje, ali je MOL pred dražbo pripravljena organizirati še kakšen ogled, odgovorila, da to ni v navadi, a ni izključeno. Sicer pa bo, če bo javna dražba neuspešna, MOL to čez čas lahko ponovila in ponudila nižjo ceno (za največ 15 odstotkov), po zakonsko določenem roku pa kasneje še dodatnih 15 odstotkov nižjo.

Taktiziranje?

Ker nam je ljubljanski župan Zoran Janković prejšnji teden povedal, da se je za nakup hostla Celica že precej pred včerajšnjim ogledom zanimal sedanji najemnik, smo njegovo trditev preverili še pri Tomažu Juvanu, direktorju zavoda Šouhostel, ki upravlja hostel Celico. Ta je to zanikal, češ da »ponudb ali sestankov na to temo ni bilo«. Dejal je, da »so bili le pogovori s predstavniki MOL, v katerih smo bili obveščeni o možnosti prodaje«. Sami, trdi Juvan, so izrazili le željo po dolgoročnem najemu. To vidi kot edino trenutno alternativo, saj promet, ki ga ustvarijo v Celici, ne omogoča nakupa hostla po tako visoki ceni. Vztraja, da je cena, ki jo občina hoče za odkup, vsaj milijon evrov previsoka; tudi zato, ker hostel potrebuje prenovo, katere stroške v zavodu ocenjujejo na okoli 200.000 evrov. »Prenovo nujno potrebujejo štiri skupne kopalnice in deset kopalnic v sobah, vrata v celice ter prezračevanje in klime v celicah,« pojasnjuje direktor. Po njegovih besedah so lastnika, torej občino, o tem tudi že večkrat obvestili na preteklih sejah zavoda pa tudi neposredno. Ko so na občinski spletni strani pred kratkim naznanili, da za 14. december razpisujejo javno dražbo za prodajo hostla, so v zavodu, kot pravi Juvan, zaprosili za sestanek z županom, a na termin zanj še čakajo.