Lepotni popravki Robbovega vodnjaka

Vzdrževalna dela: Restavratorji bodo delo, vredno 13 tisočakov, končali ta mesec.

Objavljeno
04. oktober 2013 17.53
Robbov vodnjak ljubljana 4.10. 2013
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Ljubljančani in turisti pred Magistratom že več kot teden ne morejo videti kopije Robbovega vodnjaka, saj je ta popolnoma zakrit z gradbenimi odri. Kot piše na obvestilu na zaščitni ograji, gre za vzdrževalna dela, ki bodo trajala do 28. oktobra.

Jernej Hudolin, vodja restavratorskega centra pri zavodu za varstvo kulturne dediščine, nam je razložil, da center izvaja vzdrževalna dela na kopiji Robbovega vodnjaka po naročilu mestne občine.

V približno enem mesecu ga bodo celovito pregledali, nato pa očistili površino vodnjaka, pri čemer bodo uporabili vodno paro in drobno orodje. Stebričke v njem bodo tudi razsolili. Prav tako bodo popravili osnovne poškodbe kamna na obelisku, na posodi vodnjaka in celotnem stopnišču ter sanirali druge manjše poškodbe. Vrednost del je ocenjena na 12.660 evrov.

Zaščita pred zimskimi nevšečnostmi

Na vprašanje, ali bodo predlagali posebno zimsko zaščito, nas je Hudolin sicer napotil na mestni oddelek za kulturo, a dejal, da bodo v svojem poročilu po končanih delih zapisali, da bi bila zimska zaščita nujna in da naj občina z njo ne odlaša.

Ali naj bo steklena, lesena ali iz katerega drugega materiala, je po njegovem mnenju odvisno od oblikovanja, cenovne dostopnosti, trajnosti, predvsem pa sposobnosti zagotavljanja ustrezne mikroklime v času, ko je postavljena. Vsekakor bodo predlagali, da bi vodnjak vsaj osnovno zaščitili že v prihajajoči zimi.