Lepša fasada za četrt tisočletja staro stavbo

Polovico denarja za »novo obleko« spomeniško zaščitene stanovanjske hiše na Karlovški 9 bo prispevala občina

Objavljeno
06. marec 2018 18.33
Karlovška cesta 9 med obnovo, v Ljubljani, 6. marca 2018. [gradnje,obnove,sneg,vreme,sneženje,promet,ceste,kolesarji,avtomobili]
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Baročno zasnovana in spomeniško zaščitena hiša na Karlovški 9 je že več dni v gradbenih odrih. V okviru projekta Ljubljana, moje mesto bodo prenovili fasado, stavbno pohištvo in zamenjali strešno kritino. Kljub trenutno slabemu vremenu naj bi bila dela končana najpozneje 30. junija.

Hiša, ki jo je leta 1760 zgradil tržaški arhitekt Candido Zulliani, je zadnjo večjo spremembo doživela v 19. stoletju, ko so jo delno predelali v dvonadstropno dvajsetosno predmestno stavbo z enotno in »strogo« ulično fasado ter dvoriščnim arkadnim hodnikom. Kljub temu da jo varuhi kulturne dediščine uvrščajo med pomembno profano stavbno dediščino in je od leta 1990 razglašena za spomenik lokalnega pomena, pa je lastniki nikoli niso uredili tako, da bi v njej bivali uglednejši Ljubljančani; nekdaj je bila ubožnica, kasneje so bila v njej večinoma socialna stanovanja. Kot smo zvedeli od enega starejših stanovalcev, se v hišo v 20. stoletju ni vlagalo skoraj nič. Dolgo so bila tam le socialna stanovanja, velika od 30 do 85 kvadratnih metrov, pri čemer so vrsto let imeli na hodnikih celo skupna stranišča. V hiši je delovala tudi krojačica, ki je imela v pritličju delavnico. Po tako imenovanem Jazbinškovem stanovanjskem zakonu je večina stanovalcev stanovanja odkupila, v mestni lasti so do danes ostala le še štiri najemna stanovanja.

Drago odlaganje del

Ker so stanovalci veliko denarja vložili v odkup in temeljito prenovo stanovanj z vso komunalno opremo vred, pozneje pa tudi v nove drvarnice na dvorišču v začelju hiše, prenova dotrajane fasade ni prišla na vrsto. Pred dobrimi osmimi leti pa so večinoma že starejši lastniki oziroma njihovi potomci le sklenili, da polepšajo tudi zunanjo podobo hiše. In leta 2010 so na prednostnem seznamu stavb, pri katerih prenovo stavbne lupine občina podpira s sofinancerskim deležem, dosegli celo največ točk. Celotna prenova je bila takrat ocenjena na dobrih sto tisočakov, občina bi zaradi pomembnosti stavbe prispevala polovico te vrednosti. Toda stanovalci so prenovo prelagali vse do letos, v vmesnem času pa so se dela močno podražila. Kot nam je dejala predstavnica podjetja Gradnje Moste, ki je bilo izbrano na razpisu za izvajalca, bo celoten projekt zdaj z davkom vred stal 229 tisočakov.

Odre so postavili že pred dobrima dvema tednoma, delo pa bodo po njenem prepričanju kljub zahtevni prenovi in snegu dokončali še pred julijem. Gre namreč za podjetje z bogatimi referencami, ki je nedavno prenovilo fasado na Prisojni 1 na Taboru, trenutno pa izvaja tudi prenovo fasade na objektu na Poljanski 11.

V štirih mesecih nameravajo na Karlovški 9 zamenjati vsa zunanja krila sicer dvokrilnih oken na čelni fasadi. Ta so posebej zanimiva, saj se odpirajo navzven. Na strehi bodo zamenjali le nekaj letev in kritino, prenovili pa bodo tudi vse strešne frčade. In seveda z novo fasado polepšali zdaj zelo neestetski objekt.

Prihodnost hiše

Že omenjeni stanovalec nam je dejal, da preureditev podstrešja v stanovanja za zdaj ni predvidena, se pa o tem v hiši že nekaj časa pogovarjajo. Objekt je namreč za nove kupce zelo zanimiv, saj je v središču mesta. Dobra lokacija po njegovih besedah odtehta tudi dejstvo, da stoji le nekaj metrov od hrupne Karlovške ceste in da stanovalcem (vseh lastnikov je trenutno 18) močno primanjkuje parkirnih prostorov pred njo. Ker ima večina stanovanj še vedno visoke strope iz trstike (nekateri so jih znižali z montažno konstrukcijo), pa je vprašanje, ali bi bila notranja prenova in gradnja podstrešnih stanovanj sploh mogoča brez večjih posegov v statiko 258 let starega objekta.