Leta 2016 bo Ljubljana najbolj zelena v Evropi

Žirijo so prepričali Vizija 2025, spremembe v prometu, uspešnost pri zelenih javnih naročilih in optimistični načrti za prihodnost.

Objavljeno
25. junij 2014 18.39
imo/ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Vztrajnost se splača, je dokazalo naše glavno mesto v tekmovanju za evropsko zeleno prestolnico. Četrto kandidaturo Ljubljane je evropska komisija nagradila s prvim mestom. Slovenska prestolnica si bo naziv zelena prestolnica Evrope nadela leta 2016.

Kot so sporočili z evropske komisije, je žirijo, ki je izbirala med petimi finalisti, Ljubljana navdušila z uresničevanjem svoje trajnostne strategije, imenovane Vizija 2025, ki je bila sicer sprejeta že leta 2007 in jo zaznamuje celovit pristop k upravljanju okolja. V njej mesto združuje načrt za zaščito okolja, načrt trajnostne mobilnosti, načrt trajnostne oskrbe z energijo in strategijo za elektromobilnost. Ljubljana je tudi zelo napredovala pri zelenih javnih naročilih, ki so bila uresničena pri 70 odstotkih mestnih nakupov, so zapisali na evropski komisiji.

Poudarili so še, da se je promet v prestolnici v zadnjem desetletju »dramatično« spremenil. »V mestu, v katerem so prevladovali avtomobili, se je zdaj pozornost obrnila k okolju prijaznejšim alternativam.« Ljubljana je lani spremenila prometne tokove ter omejila motorizirani promet, prednost pa dala pešcem, kolesarjem in javnemu prevozu. Raste tudi število kolesarjev, pri čemer je komisija posebej pohvalila sistem Bicikelj, v katerem so na začetku junija po triletnem delovanju našteli že dva milijona prevozov. Opozorila je še na »obetavne načrte« iz predlanskim sprejete prometne strategije, po kateri naj bi do leta 2020 dosegli enakomerno delitev različnih oblik mobilnosti: tretjino naj bi predstavljal javni prevoz, tretjino pešci in kolesarji, zgolj tretjino pa avtomobili.

Janković: Ljubljana vzor mnogo evropskim mestom

Nagrado je v torek v Københavnu, letošnji zeleni prestolnici Evrope, županu Zoranu Jankoviću podelil komisar Janez Potočnik, ki je ob tem dejal, da je tudi sam Ljubljančan, in mestu čestital za dosežke pri skrbi za okolje. Poudaril je, da so vsa mesta, ki so se uvrstila v finalni izbor, odlični primeri, kako so lahko okolje, visoka kakovost življenja in gospodarska rast uspešno združeni.

Janković, ki se je podelitve udeležil z veliko mestno delegacijo, je ob zmagi povedal, da mu je naziv v izredno čast in veselje ter da je izjemno ponosen na trajnostne dosežke vseh v Ljubljani, saj ne le, »da odlično skrbimo za najlepše mesto na svetu, ampak smo v Københavnu dokazali, da so trajnostni projekti zelene Ljubljane lahko vzor mnogo evropskim mestom«. Župan je poudaril, da to priznanje Ljubljano umešča med najboljše v Evropi in dokazuje, »da sta naša trajnostna usmeritev in naše skupno delo priznana in vse bolj cenjena tudi zunaj naših meja«.

Za zmagovalca se je potegovalo dvanajst mest, v finale so se uvrstili še nemški Essen, nizozemski Nijmengen, norveški Oslo in švedska Umea. Po ocenah strokovnjakov na dvanajstih okoljskih področjih je največ točk zbralo Oslo, za njim Ljubljana, a je naše glavno mesto na koncu najbolj prepričalo žirijo. Prihodnje leto bo naziv nosil angleški Bristol.