Letos so v glavnem mestu opremili pet trim otokov

V Ljubljani so še vedno samo tri urejene trimske steze. Za prihodnje leto MOL obljublja ureditev stez v Črnučah, na Golovcu in poti ob Savi.

Objavljeno
18. november 2013 14.54
Grajski otok 14.11. 2013
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Na Grajskem hribu, na območju med Šancami in Orlovim vrhom, je od konca oktobra urejen trim otok, ki ga sestavlja šest različnih naprav. Vsaka je opremljena z informativno tablo, na kateri so napotki za izvedbo vaj. Letos so v občini skupaj opremili pet takih otokov.

Postavitev trim otoka na Grajskem griču je skupaj z napravami in pripravo terena stala 9000 evrov z davkom. Vseh pet trim otokov, ki jih je ljubljanska občina postavila v letošnjem letu, pa je stalo približno 45.000 evrov, je povedal Marko Kolenc, vodja mestnega oddelka za šport.

Povedal je, da so letos postavili in opremili pet takšnih trim otokov v različnih četrtnih skupnostih v Ljubljani. Namestili so jih v Murglah, ob Golovcu, v bližini Žal, ob Koseškem bajerju, najnovejši pa je na Grajskem griču. Gre za urejene prostore, ki imajo po šest trim naprav, vsak pa je opremljen z informativno tablo, na kateri so napotki za izvedbo vaj. Za vzdrževanje trim otokov in naprav skrbi javni zavod Šport Ljubljana v sodelovanju s četrtnimi skupnostmi.

Fitnes v naravnem okolju

Ljubitelji športnih aktivnosti na prostem pa imajo na voljo tudi 43 zunanjih fitnes naprav. Nahajajo se v četrtnih skupnostih Moste, Polje, Bežigrad, Center, Šiška, Golovec, Dravlje, Vič in Posavje. Cena postavitve zunanjih fitnes naprav je odvisna od števila in tipa naprav. Za nakup in postavitev teh naprav je občina letos namenila nekaj več kot 32.500 evrov.

V Ljubljani pa so še vedno urejene samo tri trimske steze: Tivoli, Zadvor in Mostec. Stezi v Mostecu in Tivoliju upravlja javni zavod Šport Ljubljana. Trim steza v Zadvoru pa poteka po zasebnih zemljiščih in jo upravlja Športno društvo Zadvor. V JZ Šport Ljubljana pravijo, da za njihovo vzdrževanje vsako leto namenjeno 2000 evrov. V to so vključeni redni ogledi posamezne steze, dejanski stroški vzdrževanja pa so odvisni od potreb, kot so denimo odprava posledic vandalizma, dotrajanost ...

Meščani bi imeli več tekaških stez

Mnogi Ljubljančani se sprehajajo in tečejo tudi po Poti spominov in tovarištva in po poti ob Savi. Vendar pa je še veliko meščanov, ki menijo, da je tekaških stez v mestu premalo. Na vprašanje, ali v prihodnosti načrtujejo ureditev še kakšne nove, so na MOL pritrdili: »V prihodnjem letu načrtujemo še postavitev trim stez v Črnučah in na Golovcu ter ureditev poti ob Savi od Tomačevega proti Črnučam.« To pa je bil eden od načrtov za letos, ki se ni uresničili. Načrtujejo tudi obnovo trim steze v Zadvoru.

Na vprašanje, kako je z idejo Četrtne skupnosti Center, ki je že pred tremi leti predlagala, da bi trimsko stezo uredili tudi na območju Ljubljanskega gradu in ob obrežju Ljubljanice proti Špici, pa so na občini odgovorili: »Na Grajskem griču smo letos postavili trim prostor, na območju obrežja Ljubljanice proti Špici pa še iščemo primerno lokacijo.«