Ljubljana bo dobila prvi hotel s petimi zvezdicami

Hotel Intercontinental Ljubljana, pri gradnji katerega bodo sodelovala tudi slovenska podjetja, bo svoja vrata odprl leta 2017.

Objavljeno
23. december 2015 15.15
Temeljni kamen za hotel Intercontinental
Ma. F., STA
Ma. F., STA
Ljubljana − Srbski holding Delta je danes v Ljubljani zaznamoval začetek gradnje hotela Intercontinental Ljubljana, svoje trenutno največje investicije v EU. Pri gradnji hotela, ki bo po napovedih svoja vrata odprl leta 2017, so priložnost dobila tudi slovenska podjetja, predstavniki Delte pa so izrazili zadovoljstvo nad odnosom Ljubljane do novih vlagateljev.

»Pripravljeni smo postaviti nekaj veličastnega,« je ob začetku gradnje dejal Živorad Vasić iz družbe Delta Holding. Pri tem se je zahvalil Ljubljani za podporo pri projektu, ki bo po njegovih besedah vreden okrog 45 milijonov evrov. V hotelu bo, kot je dodal, delo dobilo približno 200 ljudi. Hotel, ki bo stal na Bavarskem dvoru, bo imel 21 nadstropij, s tem pa bo postal najvišja stavba v prestolnici.

Med gosti pričakujejo predvsem poslovneže

Ljubljana ima nekaj lepih hotelov z dolgo tradicijo, vendar pa potrebuje tudi dvig ravni hotelirstva. Med gosti Vasić pričakuje predvsem poslovneže, v slovenski prestolnici pa vidi tudi veliko možnosti za nadaljnji razvoj turizma. Cene v hotelu bodo, kot je zagotovil, konkurenčne preostalim ljubljanskim hotelom.

Hotel Intercontinental Ljubljana je trenutno največja investicija srbskega holdinga v EU. »Pokazati hočemo, da smo dober partner, da smo učinkoviti in to želimo pokazati tudi na trgih, kjer še nismo prisotni,« je dejala podpredsednica za strategijo in razvoj v Delti Marija Desivojević Cvetković. Delta s skupino Intercontinental Hotels že sodeluje v Beogradu, kjer po njenih besedah žanjejo odlične poslovne uspehe.

Hotel bo gradil novomeški CGP

Zadovoljna je tudi s postopki urejanja dovoljenj, saj je ljubljanska občina po njenem mnenju pokazala, kako bi morali državni uradniki ravnati z vlagatelji v EU. »Če odprete vrata novim investicijam, bo vaše gradbeništvo cvetelo,« je poudarila.

Delta je namreč pri projektu angažirala tudi slovenska podjetja − hotel bo gradil novomeški CGP, nadzor nad gradnjo pa so zaupali slovenskemu podjetju Elita. Za gradnjo hotela se je potegovalo 12 izvajalcev, novomeško družbo pa so izbrali, ker so se izkazali s svojim dosedanjim kakovostnim delom.

Dogodka ob začetku gradnje se je udeležil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je izrazil zadovoljstvo, ker bodo pri gradnji sodelovala slovenska podjetja, Ljubljana pa očitno postaja zanimiva tudi za tuje vlagatelje, poleg Delte tudi za Ikeo.