Ljubljana drugič prejela nagrado evropski teden mobilnosti 2013

MOL je lani že dvanajsto leto zapored sodelovala v Evropskem tednu mobilnosti, kot edino mesto pa je nagrado prejela drugič.

Objavljeno
25. marec 2014 15.23
mdr Ljubljana
S. P., Delo.si
S. P., Delo.si

Ljubljana − Mestna občina Ljubljana (MOL) je v Bruslju prejela nagrado evropski teden mobilnosti 2013. Ljubljana je zmagala v konkurenci tridesetih mest iz dvanajstih držav in postala edino mesto doslej, ki je nagrado evropski teden mobilnosti prejelo dvakrat.

Nagrado je v imenu občine prevzela podžupanja Jelka Žekar, ki je pri tem dejala, da je to izjemno priznanje, ki potrjuje, da so s svojimi prizadevanji na pravi poti, na kateri se trudijo za boljšo kakovost življenja in storitev za meščane. Poudarila je, da bodo še naprej delali za meščane in skupaj z njimi.

Nagrado je podelil evropski komisar za okolje Janez Potočnik, ki je pri tem povedal, da evropska komisija nagrado evropski teden mobilnosti (ETM) podeli tistemu mestu, ki predstavlja najboljši primer spremembe v smeri trajnostne mobilnosti.

Dodal je, da je tudi evropska komisija oblikovala nove politike in ukrepe, ki imajo pozitiven učinek na zrak in kakovost življenja, in da v tem okviru še posebej spodbujajo inovativni pristop.

Med ukrepi tudi zaprtje Slovenske ceste

MOL je lani že dvanajsto leto zapored sodelovala v Evropskem tednu mobilnosti, najbolj razširjeni kampanji za trajnostno mobilnost, ki poteka med 16. in 22. septembrom. Z raznovrstnimi dejavnostmi so si prizadevali za uporabo načinov mobilnosti, ki so prijaznejši do okolja in družbe.

Osrednja tema ETM 2013 je bila »Vaš korak za čistejši zrak«, s čimer so hoteli spomniti, da imamo sami moč storiti marsikaj za čistejši zrak, saj že majhne spremembe v naših potovalnih navadah lahko izjemno vplivajo na kakovost življenja v mestih, kjer je motorni promet glavni onesnaževalec zraka.

Uvedli so dva pomembna trajna ukrepa: na dan brez avtomobila, 22. september, so omejili osebni motorni promet na Slovenski cesti, na odseku med Šubičevo ulico in Gosposvetsko cesto, ter območje preuredili tako, da so namenili več prostora pešcem, kolesarjem in javnemu prevozu. Kot drugi trajni ukrep pa so uvedli zaprto električno vozilo Kavalir 3, ki dopolnjuje ustrežljivost že ustaljenih dveh odprtih kavalirjev in vozi vse leto namesto samo poleti.