Ljubljana pričakuje milijon obiskovalcev

Lučke bodo svetile do 10. januarja, po aromatičnem čaju in kuhanem vinu bo dišalo do 3. januarja.

Objavljeno
27. november 2015 19.42
lučke
Andreja Žibret
Andreja Žibret
Ljubljana – S prižigom luči se je danes popoldne v središču glavnega mesta začelo predpraznično razpoloženje. Okrašene stojnice na Bregu, Cankarjevem nabrežju, Prešernovem in Kongresnem trgu so mimoidoče privabljale že od 10. ure.

Zadišalo je po aromatičnem čaju, kuhanem vinu in drugih decembrskih dobrotah. Tako bo vsak dan do polnoči, do 3. januarja. Središče pa bo praznično osvetljeno še teden dni dlje, do 10. januarja. Na Prešernovem trgu stoji 20 metrov visoka osrednja smreka, ki je ena od šestih, občini pa jo je letos podarilo češko veleposlaništvo. Krasi jo približno deset kilometrov luči. Kot že več let so na Bregu, pred Zoisovo palačo, na prostem postavljene jaslice iz slame v naravni velikosti. Tudi letos krošnje platan v parku Zvezda krasijo pravljične vile v obliki lampijonov, ki so jih izdelali otroci ljubljanskih osnovnih šol.

Od 3. decembra bodo lahko otroci ustvarjali na delavnicah v Čarobnem gozdu na Kongresnem trgu, na Prešernovem trgu pa se bo začel Miklavžev sejem. Miklavžev sprevod se bo 5. decembra začel na Krekovem trgu ob 17. uri. Od 14. decembra bo dobra vila pred Mestno hišo od 17. ure izpolnjevala skrite želje. Pred Mestno hišo bo 24. decembra tradicionalni božični koncert. Od 26. decembra se bo pet dni zapored ob 17. uri na Breg pripeljal dedek Mraz s spremstvom.

Lučke so danes prižgali tudi v Mariboru. Turizem Maribor-Pohorje obljublja pester decembrski program, med drugim bo v Narodnem domu znova na ogled Vilinsko mesto. V Celju bodo pravljični december začeli jutri s prižigom luči in koncertom. V Novem mestu bodo lučke zažarele 5. decembra, dan prej pa se bo začel praznični program.