Ljubljana: svetniki o Eurobasketu in bežigrajskem stadionu

Med prostorskimi akti bodo obravnavali načrt ureditve pokopališča Sostro, ki spreminja način njegove širitve.

Objavljeno
13. september 2013 12.54
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Ljubljana - Ljubljanski svetniki bodo danes vnovič odločali o podaljšanju pogodbe družbe Bežigrajski športni park, ustanovljene leta 2007 za prenovo bežigrajskega stadiona, na mizi bo tudi predlog o sofinanciranju Evropskega košarkarskega prvenstva. Med prostorskimi akti bodo obravnavali načrt ureditve pokopališča Sostro, ki spreminja način njegove širitve.

Dopolnjeni osnutek sprememb odloka o ureditvenem načrtu za območje pokopališča Sostro spreminja način širjenja pokopališča. Kot pojasnjujejo v gradivu za sejo, je obstoječe pokopališče na zahodnem delu skoraj v celotni zapolnjeno in nima primernih poslovilnih in servisnih prostorov, poslovilne poti in zunanje poslovilne ploščadi, zato je širitev nujna.

Z ureditvenim načrtom je sicer predvidena postopna širitev pokopališča na vzhodni strani, vendar pa sedanja določila v celoti ne ustrezajo današnjim potrebam. Z njim namreč ni mogoče zagotoviti želenega razmerja med številom klasičnih in žarnih grobov, zahtevane širine poti med grobovi, primernih mest za namestitev zabojnikov za odpadke, večjega števila parkirnih mest in podobno. Sprejetje sprememb ureditvenega načrta pa bo to omogočilo, piše v gradivu.

Podaljšanje pogodbe družbe Bežigrajski športni park je zadnja leta na mizah svetnikov vsako jesen, vsakokrat jo namreč podaljšajo za eno leto. Plečnikov stadion za Bežigradom naj bi skupaj obnavljali in upravljali Mestna občina Ljubljana (MOL), Olimpijski komite Slovenije ter podjetje GSA, poslovno svetovanje, ki je v lasti Joca Pečečnika. Ker ni realno pričakovati, da bo možno pridobiti potrebno gradbeno dovoljenje do oktobra, ko se izteče pogodba, predlagajo podaljšanje pogodbe še za eno leto.

Svetniki bodo danes odločali tudi o predlogu, da MOL Košarkarski zvezi Slovenija sofinancira izvedbo Evropskega košarkarskega prvenstva 2013 v višini 567.833 evrov.