Ljubljanske iniciative: Janković ni primeren za župana

Protestni shod preslišanih - civilna družba pred magistratom opozorila, da si meščani zaslužijo demokratičnega župana, ne absolutista.

Objavljeno
24. september 2014 20.57
Protest Magistrat
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – »Vsi za enega – eden zase«, »Ljubljanski kalifat – Jankovićev rezervat«, »Leva roka, desni žep, kaj vas briga moj pohlep«, »Županov pohlep - za Ljubljano pogreb«, »Hvala, gospod župan za vse mostove, ki smo jih krepko preplačali«. To je nekaj protestnih plakatov, ki so jih na današnjem protestu proti županu Zoranu Jankoviću pred magistratom nosili predstavniki združenih ljubljanskih civilnih iniciativ.

Z omenjenim protestom so predstavniki številnih iniciativ iz Zaloga, Šiške in Centra ter ugledni Ljubljančani županu Jankoviću dali vedeti, da njegov predvolilni program ni njihov program in da so različne iniciative v mestu nastale prav zato, ker je s svojim avtoritativnim načinom vodenja pri meščanih naletel na odpor. Marinka Kurilić, sicer ena vplivnejših predstavnic civilne iniciative Tržnice ne damo, je v njihovem imenu povedala, da jih moti, ko poskuša biti Janković v predvolilni kampanji kar najbolj všečen in prikazati vso svojo delavnost z »rezanjem vrvice« na različnih prireditvah (teh je v tem mesecu bilo ali še bo že več kot 70).

V resnici, pravi Kurilićeva, pa županu lahko očitamo, da Ljubljano spreminja v interesu kapitala, in ne v skladu z željami občanov, da ureja le središče mesta in pozablja druge dele Ljubljane, ki nimajo zagotovljene niti najosnovnejše infrastrukture. Prav tako mu someščani zamerijo, ker omalovažuje mnenja in želje občanov (izražene tudi s podpisi – sama je nosila napis, da zastopa 8776 podpisnikov peticije proti gradnji garaže pod tržnico). Še huje se ji zdi, ker da ne jemlje resno niti protestov.

Očitajo mu tudi, da se je v času njegovega županovanja razmahnil klientelizem, da so njegovi projekti narejeni brez celovitih in poglobljenih analiz (tudi vplivov na okolje), da pri njihovi pripravi noče sodelovati z neodvisni strokovnjaki različnih področij in da je njihova izvedba večinoma preplačana. Ker nima seznama prednostnih projektov, se po njihovem mnenju denar zapravlja za manj pomembne zadeve, hkrati pa se je dolg, ki ga bodo morali plačati meščani, med njegovo vladavino večkratno povečal.

Janković – absolutist

Vili Kovačič, predstavnik civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo, je bil v svojem javnem pozivu na protest pred mestno hišo še ostrejši. Prepričan je, da je treba ustaviti ljubljanski kalifat Zorana Jankovića, ki da je za mesto naredil več slabega kot dobrega. Na račun renovacije središča mesta je po njegovem periferija obubožala. Večina njegovih projektov v centru, vključno s Stožicami, so zanj visoko preplačani in jih bodo odplačevali še naši vnuki. Gradbene jame po Ljubljani pa da so le fizična preslikava njegovih finančnih lukenj. Z obveznimi donacijami izvajalcev del je v mestu uvedel sistemsko korupcijo kot samoumeven način poslovanja. Upa, da bodo donacije predmet ustavne presoje in presoje urada za varstvo konkurence. Očita mu še samovoljno prenovo prostorskega načrta Ljubljane, ki jo je s tem prikrajšal za 600 hektarov kmetijskih zemljišč. To si je, pravi Kovačič, privoščil zato, ker ima v mestnem svetu izključno svoje kimavce – glasovalni stroj, ki misli z njegovo glavo ali pa se ga boji.

   Zato ni čudno, da so Ljubljančani ob koncu Jankovićevega drugega mandata na glavo prebivalca zadolženi štirikrat bolj kot na začetku. To se mora končati – zato v iniciativah hočejo župana, ki bo ljudi združeval, ne pa razdvajal. Od medijev zato pričakujejo, da bodo civilnim iniciativam omogočili pošteno soočenje z županom še pred volitvami.

Prijavljen protest, ki se ga je udeležilo 70 ljudi, precej znanih arhitektov (Janez Suhadolc, Milan Kovač, Darko Usenik), nekdanji mestni politik Mihael Jarc in ljubljanski županski kandidat Krščanskih socialistov Slovenije Gregor Škerl, so nekajkrat prekinili tovornjaki podjetja KPL (protestniki so jih izžvižgali, češ da njihov prihod ni bil naključje), župana pa ni bilo na »soočenje«.

Več govornikov je dalo vedeti še, da podobnega poloma, kot je zamrtje dela Slovenske ceste po zaprtju osebnega prometa, v primeru garaže pod tržnice ne bodo dopustili in da imajo že dovolj županovih brvi in mostov, ki so predragi in v popolnem nasprotju s Plečnikovo vizijo središča mesta.