Ljubljanske poulične prireditve tudi z mestno pomočjo

Turizem Ljubljana bo za sofinanciranje turističnih prireditev namenil 140 tisočakov, še 50 pa društvom.

Objavljeno
16. april 2013 18.50
jsu*Kongresni trg
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Turizem Ljubljana bo letos podprl turistične prireditve na javnih površinah s 140.000 evri, in sicer 39 predlagateljem. Za sofinanciranje programov in aktivnosti petnajstih turističnih društev pa bo javni zavod namenil 50.000 evrov.

Tako bi radi oživili mestne predele za pešce, Breg, Gornji in Kongresni trg, nabrežja Ljubljanice itn. Ohranjajo tradicionalne prireditve, kot so ulična gledališča, festival Junij v Ljubljani, Srednjeveški dan in Ljubljanska vinska pot, prireditve v paviljonu na Kongresnem trgu in v parku Zvezda pa pritegnejo obiskovalce. Dogajanje bo tudi podpora bližnjemu evropskemu košarkarskemu prvenstvu.

Izbrani projekti bodo sofinancirani največ do polovice. Največ, 17.000 evrov, bo prejel Mini teater za Srednjeveški dan in festival srednjeveške in renesančne glasbe. Gledališču Ane Monro bo za Ano Desetnico pripadlo 10.000 evrov. Im.Puls Art bo za glasbene večere v paviljonu na Kongresnem trgu dobil 9600, pihalni orkester Litostroj pa za promenadne koncerte ljubljanskih godb 9000 evrov. Ustanova Imago Sloveniae – Podoba Slovenije bo za 25. mednarodni festival Noči v stari Ljubljani prejela osem tisočakov. Po šest tisočakov bo pripadlo Bas klubu za projekt Čez Šuštarski most po spomine, po mladost in družbi Kultura za Dixieland v stari Ljubljani (3000 evrov pa še za Rythm & blues & soul & funk v Ljubljani).

Po 5000 evrov bodo prejeli samostojni podjetnik Martin Dukarič za projekt Ljubljanski piskači, Glasbena mladina Ljubljanska za Glasbo na vodi, podjetje Kerozin za srednjeveško tržnico na Gornjem trgu (in še tisočaka za projekt Predno umrem) in samostojni podjetnik Rado Stojanović za Ljubljansko vinsko pot. KUD France Prešeren v Trnovem bo dobil 4350 evrov za Emonsko promenado, Zavod za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra pa 4000 evrov za Jazz na Gornjem trgu. Po tri tisočake bodo prejeli Urška, d. o. o., za organizacijo Maturantske parade, zavod Bufeto za 6. mednarodni klovnovsko-gledališki festival Klovbuf, podjetje Feniks za Promenado na Gornjem trgu, Ulico oblikovanja in projekt Za vsa ljudstva sveta in Kazina za projekt Ljubljena (za projekt Ljubljana dance show ji bo pripadlo še 2000 evrov).

Po 2500 evrov bo namenjeno podjetju Euro Varia za nedeljski bolšji trg, Društvu ustvarjalnih programov za 14. art market in umetniško tržnico ter Zvezi kulturnih društev za koncerte na Ljubljanici (prejela bo še tisočaka za Festival ljubiteljske kulture). Po 2000 evrov bodo dobili kulturni center Marije Vere za projekt Cimra, Škuc za Dobimo se pred Škucem (in še tisočaka za 20. festival Živa književnost) ter KUD Cigl za projekt Urška in povodni mož. Društvo Triola bo prejelo 1906 evrov za jazz večere na Gornjem trgu. Po 1500 evrov bodo dobili zavod Fest za 7. Lunin festival, KUD Vija Vaja za plesno predstavo Razpotje in samostojna podjetnica Erika Felicijan za prodajno-razstavni ustvarjalni festival Artish.