LPP daljša progo 21 in vrača "staro" osmico

Po spremembah linij bo avtobusni promet bolje pokrit tudi na severnem delu MOL.

Objavljeno
24. februar 2015 16.24
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Prebivalcem Četrtne skupnosti Črnuče je le uspelo prepričati občino in podjetje LPP, da so bile decembrske spremembe avtobusnih linij na njihovem območju nedomišljene in v škodo uporabnikov te oblike javnega prometa. Z drugim marcem jim bodo vrnili »staro« linijo številka 8 in podaljšali progo številka 21.

K vrnitvi stare osmice so največ pripomogli prizadevanja ČS Črnuče in peticija 430 krajanov. Ti so po uvedbi novega parkirišča P+R na območju parkirišča za tovornjake ob Obvozni cesti izrazili nezadovoljstvo s spremembo prog 8 in 11 (po novem vozita le do P+R Ježica, kjer se tudi končata). Potnike, ki so do zdaj potovali z linijo 8 do Brnčičeve, je zmotilo, da so po njeni stari trasi med Ježico in Brnčičevo uvedli novo napajalno linijo 26, ki pa zanje ni enakovreden nadomestek za osmico, zlasti zaradi intervala voženj. Po želji potnikov bo tako osmica kmalu spet vozila do Brnčičeve, le da zdaj z enojnimi avtobusi, ki lažje zapeljejo čez železniško progo. Ta je povezana tudi z linijo 21, s katero tvorita enega večjih ljubljanskih potniških krogov in povezujeta središče mesta s skrajnim severnim delom Ljubljane.

Z marčevsko spremembo linije 21 si LPP želi povezati primestno občino Dol pri Ljubljani (Beričevo) z MOL (Črnuče in Gameljne) in obratno. Prav tako pa Šentvid, Vižmarje, Tacen, Šmarno goro in Gameljne učinkoviteje povezati s Črnučami in Beričevim. Z vzpostavitvijo tangencialne linije na severnem obrobju MOL se bodo potniki pri vožnji na drugo stran mesta lahko izognili središču Ljubljane. Potniki iz Šmartna pod Šmarno goro, Zgornjih, Srednjih in Spodnjih Gameljn ter Rašice pa bodo dobili hiter in neposreden dostop do Ježice, kjer je prestopna točka linij 6, 8, 11, in s tem hitrejši dostop do Bežigrada in centra mesta. Hitreje bodo potovali do Črnuč, Nadgorice, Šentjakoba in Beričevega.

Iz Beričevega v smeri Gameljn pa bodo s prestopanjem na linijo 8 v Gameljnah hitreje dosegali Šmartno, Tacen, Tabor, Vižmarje in Šentvid ter Šiško. Linija je pomembna tudi za šolarje, ki bodo na območju Gameljn po novem lahko potovali z redno linijo.