LPP posodobil vozni park z avtobusi na metan

Emisije, ki jih ti avtobusi spuščajo v zrak, so bistveno nižje od starejših dizelskih avtobusov.

Objavljeno
03. julij 2014 15.42
mpi-lpp
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana - Ljubljanski potniški promet (LPP) je z novimi avtobusi posodobil vozni park. Za nakup so odšteli 2,9 milijona evrov brez DDV. Podjetje ima zdaj skupno že 36 avtobusov, ki vozijo na metan. Pri LPP načrtujejo, da bodo tovrstna vozila do leta 2016 oz. 2017 predstavljala polovico celotnega voznega parka, kar bi pomenilo 107 avtobusov.

»Ponudba avtobusov na zemeljski plin je bila zelo ugodna, saj se cene takšnih avtobusov drugače gibljejo nekje med 360.000 in 370.000 evri brez DDV,« je povedal direktor LPP Peter Horvat.

Povprečna starost avtobusov je 10,5 let

V prestolnici so avtobuse na metan prvič dobili pred štirimi leti, vozila pa so okolju bolj prijazna. Emisije, ki jih ti avtobusi spuščajo v zrak, so bistveno nižje od starejših dizelskih avtobusov. So tudi tišji in bolj udobni za vožnjo, so stroški goriva pa so do 20 odstotkov nižji, je še dodal Horvat.

Vsi novi avtobusi imajo klimatske naprave, tako da v sedanjem voznem parku LPP po Horvatovih besedah ostaja le še okoli 10 avtobusov od 215, ki so brez klimatskih naprav.

Trenutna povprečna starost ljubljanskih mestnih avtobusov je 10,5 leta. Ko bodo vozni park v celoti zamenjali, se bo povprečna starost znižala na sedem do osem let, najstarejši avtobusi pa bodo stari 15 let.

Potnikov vsako leto več

Metanbus nemškega proizvajalca MAN ima 150 potniških mest, od tega je 35 sedišč. Opremljen je z močnejšo klimatsko napravo, kamerami, ima ločen vozniški prostor od potniškega, prostor za invalide, otroške vozičke in posebne sedeže za nosečnice.

LPP z nakupom novih avtobusov zamenjuje stare in dodaja nove proge v sosednje občine, je povedal župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković.

Mestna občina iz proračuna sicer za javni prevoz letno nameni 10 milijonov evrov, število potnikov pa se ob nizkih cenah vsako leto povečuje, je dejal ljubljanski župan.

Spomnil je tudi, da je Ljubljana konec minulega meseca osvojila naziv Zelena prestolnica Evrope za leto 2016. »Predsednik komisije je poudaril, da smo v najkrajšem času naredili največje spremembe pri kvaliteti življenja. Ena od teh je javni promet, ki je bil izpostavljen z zaporo mestnega središča in novimi avtobusi,« je sklenil Janković.