Luksuz med Špico in grajskim gričem

V vilskem bloku bo 14 stanovanj, najvišje cene za kvadratni meter tudi 5000 evrov.

Objavljeno
02. marec 2018 16.30
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek

Ljubljana – Predvidoma še ta mesec bo podjetje Arhion v križišču ulic Privoz in Prijateljeva na Prulah začelo graditi 14 luksuznih stanovanj. Na portalu Reconsult nepremičnine že sprejemajo rezervacije za nakup, iz cenika pa je razvidno, da bodo precej draga.

Kot je razvidno iz podatkov na spletni strani omenjenega nepremičninskega podjetja, v vilskem bloku z razgibano arhitekturno zasnovo ne bo majhnih stanovanj, temveč le velika. Dve od teh bosta trisobni (eno bo imelo 162, drugo 194 kvadratnih metrov), preostalih 12 pa štirisobnih (velikih od 162 do 279 kvadratnih metrov). Vsa stanovanja bodo imela velike balkone, lože, terase ali atrije, vsaki eoti pripadata tudi po dva parkirna prostora v garažni kleti. Najcenejše bo stalo 524 tisočakov, najdražje pa dobrih 965 tisočakov.

K luksuznosti bo po navedbah investitorja poleg mirne lokacije in majhnega števila stanovalcev v bloku največ prispevalo to, da bo objekt grajen kot nizkoenergijski, vsako stanovanje pa bo imelo svojo toplotno črpalko za ogrevanje in hlajenje ter prezračevanje z rekuperacijo. Poudarek bo tudi na kakovostni zaključni obdelavi in izbranih materialih, velikih terasah (nekatere bodo tudi delno nadkrite) in svetlih ter zračnih dnevnih bivalnih prostorih. Zunanje površine, ki so zasnovane kot podaljšek bivalnih prostorov, naj bi še dodatno pripomogle k doseganju visoke kulture bivanja v urbanem okolju. Pri največjem stanovanju je tako denimo 166 kvadratnih metrov neto stanovanjske in kar 108 kvadratnih metrov delno nadkrite zunanje površine.


Gradbena parcela na Prulah, kjer bodo zgradili 14 luksuznih stanovanj. Foto: Janez Petkovšek/Delo

Čeprav je povprečna cena kvadratnega metra opisanih stanovanj kar 3900 evrov, pa imajo pet stanovanj že rezerviranih (od tega štiri štirisobna), devet pa jih na kupce še čaka. Če bodo blok res začeli graditi v tem mesecu, bi bila lahko stanovanja vseljiva že konec prihodnjega leta.

Zgodovina projekta

Investitor je imel v preteklosti precej težko nalogo, saj je po nakupu treh, nekaj več kot 1300 kvadratnih metrov velikih parcel, moral najprej odstraniti dva propadajoča objekta iz leta 1930. V enem od njih so dolga leta izdelovali Thonetove stole, kasneje pa sta bila oba zatočišče skvoterjev in uživalcev drog. Novi lastnik ju je odstranil kot nevarni ruševini, saj sta se strehi udrli, bližnji sosedje pa so se nenehno pritoževali nad grozečo nevarnostjo na robu prehodov in cest do okoliških objektov.

Arhion oziroma njegov pooblaščeni projektant Artarea je 25. maja 2016 sicer dobil gradbeno dovoljenje, a so se nanj pritožili stanovalci sosednjega bloka v Prijateljevi ulici. In to kljub temu, da je prvotno načrtovano gradnjo prejšnjih lastnikov zemljišč z 22 stanovanj, oklestil na 14. Sosedje, ki bi bili od gradbene jame oddlajeni le osem metrov, so se zbali, da bi gradnja lahko ogrozila temelje bloka iz leta 1963, ki še ni bil grajen po zahtevah po skopskem potresu.


V križišču ulic Privoz in Prijateljeve na Prulah bo podjetje Arhion zgradilo luksuzni blok s 14 stanovanji. Foto: Janez Petkovšek/Delo

Ker je ministrstvo za okolje in prostor v postopku odkrilo nekaj nepravilnosti, ki pa niso bile povezane s pritožbami sosedov, je upravni enoti naložilo, naj v ponovljenem postopku odloči znova. Investitor je medtem odstranil ruševine starih objektov, arheologi pa so raziskali območje in odstranili arheološke ostaline iz pradavnine.

Na gradbišču se od začetka lanskega leta ni dogajalo nič, je pa investitor bil boj s 153 stanovalci iz ulic Privoz in Prijateljeva, ki so mu kot stranke v postopku očitali, da je izvajal nezakonite posege, saj da gradbeno dovoljenje za odstranitev starih stavb, aheološka izkopavanja in gradnjo novega bloka še ni bilo pravnomočno. Nedavno mu je le uspelo dobiti gradbeno dovoljenje, na UE Ljubljana pa smo zvedeli, da je moral pred tem zaradi prenagljenih posegov plačati odškodnino za uzurpacijo prostora.