LZJ: nova-stara imena brez presenečenj

Kandidati za mestni svet: Pri Zoranu Jankoviću ostaja podžupanska ekipa, odšlo je več znanih obrazov z državne ravni.

Objavljeno
11. september 2014 12.57
Zaključna 36 seja mestnega sveta Mol. V Ljubljani 7.7.2014
 Pija Kapitanovič, Delo.si, Ma. J. , Ljubljana
Pija Kapitanovič, Delo.si, Ma. J. , Ljubljana

Ljubljana – Se bo po teh volitvah končala absolutna prevlada Liste Zorana Jankovića v mestnem svetu? Kandidatne liste prinašajo nekaj sprememb, a večjih presenečenj ni. Neznanka pa so še vedno kandidati Stranke Mira Cerarja.

Jankovića je na tokratnih županskih volitvah zapustilo kar nekaj nekdanjih pomembnih podpornikov in svetnikov. Na listi pričakovano ni Janka Möderndorferja, Romana Jakiča, Petra Vilfana in Maše Kociper, ki so po razkolu PS prestopili k stranki Alenke Bratušek. Prav tako na listi ni več Mitje Meršola, Bogomirja Gorenška, profesorice Milene Mileve Blažić in direktorja Sanolaborja Marka Bokala, omenjanega pri aferi s pisarniškim materialom iz leta 2012.

Na prvih mestih brez novosti

Na kandidatni listi županu kot nosilcu sledijo vsi podžupani: Jelka Žekar, Janez Koželj, Aleš Čerin in Tjaša Ficko. Zadnja je bila v prvem Jankovićevem mandatu vodja oddelka za odnose z javnostjo, v drugem pa izvoljena v mestni svet in kasneje imenovana za podžupanjo za korporacijsko komuniciranje in prenos dobrih praks iz Evrope, pri čemer je bil cilj uvrstitev Ljubljane med prvih deset na Mercerjevi lestvici kakovosti življenja, kar se še ni zgodilo. Ostaja tudi Koželj, kljub temu da je že nekajkrat napovedal upokojitev. Prav tako je še naprej zvest županu Čerin, čeprav je po aprilskem kongresu PS odstopil z vseh položajev v stranki (a ne iz stranke).

Od sodelavcev, ki jih je župan pripeljal iz Mercatorja (Žekarjeva, Čerin, Fickova), tokrat za svetnico ne kandidira Jadranka Dakić, ki se je delno umaknila že 2011., ko je odstopila kot podžupanja. Kot nam je povedala, to še ne pomeni, da se povsem umika s pomembnih funkcij v prestolnici (trenutno med drugim predseduje nadzornemu svetu javnega holdinga): »Če bodo želje in potrebe, bom še sodelovala, seveda pa bo to odvisno od prihodnje mestne oblasti.«

Zadnja mesta za »zvezde«

Za svoj peti mandat se bo tretjič na LZJ potegovala Dunja Piškur Kosmač, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje. Presenečenje niso niti ponovne kandidature Marte Bon, lastnika Zlatarne Celje Bojana Albrehta, Marjana Viranta, Julke Žibert in Saša Rinka, direktorja stanovanjskega sklada MOL, ki je sicer na listi šele na 27. mestu. Še nižje so uvrstili Evo Strmljan Kreslin, ki je v mestnem svetu že dva mandata, letos pa je postala vodja novega zavoda Mala ulica.

Kot novinci na listi med drugim kandidirajo poveljnik ljubljanske gasilske brigade Tomaž Kučič, tajnik islamske skupnosti Nevzet Porić in Francka Trobec, nekdanja načelnica oddelka za predšolsko vzgojo v mestni upravi in članica sveta PS.

Na zadnjih, realno neizvoljivih mestih pa svojo podporo izkazujejo trener NK Olimpija Klemen Avbelj, kulturnik Robert Waltl, nekdanji minister za zdravje Borut Miklavčič, znani Jankovićev podpornik Robert Pešut - Magnifico, ki mu je mestni svet pred kratkim omogočil gradnjo v Kosezah, pa direktor LPP Peter Horvat, trener Jure Zdovc, nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude ter na zadnjem mestu tudi predsednik uprave BTC Jože Mermal. Na volitvah leta 2010 je LZJ dobila 25 svetniških mest (od 45), leta 2006 pa 23.

Desnica brez adutov

Nobena od glavnih strank z desne, SDS, NSi in SLS, tokrat ne bo imela svojega županskega kandidata. Damjan Damjanovič, sicer član SDS, kandidira kot neodvisni kandidat in mu še nobena stranka ni izrekla podpore. Vse tri pa so vložile svoje liste za mestni svet. Pri tem bo zanimivo, kako bo nesodelovanje na županskih volitvah vplivalo na njihov rezultat na volitvah v mestni svet. Med strankami, ki leta 2010 niso imele kandidata za župana, je preboj v mestni svet uspel le LDS, ki je dobila eno svetniško mesto.

Nosilec liste SDS, trenutno druge največje stranke v mestnem svetu, je nekdanji predstojnik vladnega urada za komuniciranje, zdaj poslanec Anže Logar, na njej so med drugimi še tiskovni predstavnik SDS Jernej Pavlin, Milan Orožen Adamič, nekdanji veleposlanik v Zagrebu, in Mirko Brnič Jager, dosedanji vodja svetniške skupine. Nosilka liste NSi je tudi tokrat Mojca Kucler Dolinar, prav tako sta na listi nekdanji obrambni minister Aleš Hojs in Jožef Horvat.

V SD se bo za županski stolček s sloganom Ljubljana smo ljudje potegovala Irena Kuntarič Hribar, ki je druga na listi za mestni svet. Prvi je nekdanji poslanec Anton Colarič, tretji pa Klemen Žibert, nekdanji tajnik v kabinetu Alenke Bratušek in lastnik dveh prodajaln sendvičev v Ljubljani. Od sedanjih mestnih svetnikov na vrhu najdemo le Darjo Krstić, nekdanjo direktorico LPP.

Kandidat za župana Miha Jazbinšek tokrat kandidira s podporo Zelene koalicije, ki je vložila liste tako za mestni svet kot za četrtne skupnosti.

Županski kandidat Solidarnosti je vstajnik Boris Žulj, na listi za mestni svet pa imajo še 26 drugih kandidatov.

Tudi presenečenji nedavnih državnozborskih volitev, SMC in Združena levica, sta vložili kandidature za mestni svet, a imen včeraj še nista razkrili. Izdali sta le svoja županska kandidata, to sta Aleš Avbreht in Nataša Sukič.