Magistrat bo tri mesece zakrit z odri

Obnavljali bodo čelno fasado z balkonom, oboki in okraski, zato bo dostop v mestno hišo otežen

Objavljeno
28. februar 2018 14.51
Ljubljanska Mestna hiša 25.marca 2014.
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Mestna občina bo spomladi začela obnavljati Magistrat. Temeljito bodo prenovili fasado, okna, vrata in drugo stavbno pohištvo. Ker gre za spomeniško zaščiten objekt z veliko fasadnimi okraski, bo prenova trajala kar štiri mesece.

Po nedavno končanem razpisu za izvajalca gradbenih in obrtniških del bodo pregledali pet prispelih ponudb, nato pa po pogajanjih izbrali najcenejšega izvajalca. Ta bo verjetno znan in potrjen že marca.

Magistrat bo tako kar 120 dni zakrit z gradbenimi odri in zaščitno ograjo, kar pomeni, da bodo turisti in drugi obiskovalci imeli od aprila do junija otežen dostop do preddverja in pisarn, saj bo večina del potekala na obnovi zunanjih delov fasade.

Odstranili bodo kar 245 kvadratnih metrov poškodovane ali dotrajane fasade, obnovili ali z replikami zamenjali številne okrasne fasadne elemente, veliko pa bo tudi kamnoseško-restavratorskih del (sanacija poškodovanih delov v rustičnem pritličju, polnjenje razpok na kamnitih vratnih in okenskih portalih, stebrih in balkonih) in kleparskih del (demontaža okenskih in venčnih pločevinastih polic, bakrenih žlebov). Nazadnje bodo osvežili še opleske na fasadi in obokih ter prebarvali okna in vrata.

Ker je zavod za varstvo kulturne dediščine predpisal zahtevne kulturnovarstvene pogoje za obnovo objekta iz leta 1484 (zdajšnjo podobo je dobil med letoma 1717 in 1719), bo ta, sodeč po ponudbah, ki se skupaj z davkom gibljejo od 160 do 220 tisočakov, precej draga.