Maksimalna cena za taksiste, koncesija za Železniški ZD

Mestvni svet je na sinočnji seji določil maksimalne cene za ljubljanske taksiste. Zaračunali bodo lahko največ 1,5 evra na kilometer.

Objavljeno
09. julij 2013 10.51
Seja Mestnega sveta MOL
STA, Ma. J.
STA, Ma. J.
Ljubljana - Taksisti bodo za vožnjo na območju Ljubljane lahko zaračunali največ 1,5 evra z DDV na kilometer, saj so ljubljanski mestni svetniki na današnji seji potrdili spremembe odloka o avtotaksi prevozih, ki določajo omejitve cen. Na seji so potrdili tudi način nadaljnjega izvajanja programov, ki jih je do konca junija izvajal Železniški zdravstveni dom.

Točka na temo sprememb omenjenega odloka je bila na dnevni red seje sicer uvrščena naknadno, saj se je Mestna občina Ljubljana (MOL) o omejitvi cen s taksisti dogovorila konec junija, ko je bila današnja seja že sklicana. S spremembami določajo tudi maksimalno startnino, ki lahko znaša dva evra z DDV ter najvišjo ceno za čakalno uro, ki je lahko 20 evrov z DDV.

Po seji je župan Zoran Janković povedal, da določitev najvišje tarife po njegovem prepričanju ne more urediti taksi prevozov v Ljubljani. Dejal je še, da bi bilo treba na tem področju spremeniti zakonodajo.

Začasna rešitev za Železniški zdravstveni dom

Mestni svetniki so na dnevni red seje naknadno uvrstili še eno točko, in sicer tri možne rešitve za problematiko Železniškega zdravstvenega doma (ŽZD). Računsko sodišče je namreč maja lani opozorilo, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) nima ustrezne podlage za sklenitev pogodbe o izvajanju zdravstvenih storitev. Ustanovitelj ŽZD, to so Slovenske železnice, bi namreč moral pridobiti ustrezno koncesijo. Zavod je nato s 30. junijem ŽZD odpovedal pogodbo o financiranju programov osnovne zdravstvene dejavnosti.

Na sestanku vseh vpletenih so se nato dogovorili, da bo ljubljanski mestni svet obravnaval tri rešitve za zagotavljanje nadaljnjega izvajanja programov v osnovni zdravstveni dejavnosti v obsegu, ki ga je ZZZS do 30. junija financiral ŽZD za območje MOL. Predlogi so bili podelitev koncesije za eno leto na podlagi vloge, podelitev koncesije za eno leto na podlagi razpisa in prenos programov na Zdravstveni dom Ljubljana (ZDL).

Svetniki so danes z 41 glasovi za in nobenim proti potrdili prvo rešitev, in sicer podelitev koncesije na podlagi vloge, kar je od sestanka z vsemi vpletenimi podpiral tudi ljubljanski župan Zoran Janković, danes pa je dejal, da sprejem predlaga"z izjemno težkim srcem".

Meta Vesel Valentinčič iz svetniške skupine DeSUS je v razpravi dejala, da je treba v tem letu storiti vse, da se bo dejavnost ŽZD priključila ZDL. Janković je odgovoril, da so na Slovenskih železnicah sicer pripravljeni programe prenesti na ZDL, vendar se morajo o tem dogovoriti z vlado. Dodal je, da bodo predstavniki MOL o tem govorili na sestanku z vlado, ki ga še čakajo.

Anže Logar iz SDS pa je dejal, da če je namen res ohraniti izvajanje omenjenih programov, bi lahko sklicali izredno sejo in o tem odločali, še preden je ZZZS odpovedal pogodbo o financiranju. Povedal je še, da mu je žal, da niso odločali o podelitvi koncesije za dalj časa.

Janković: ŽZD je izsiljeval

Janković je po seji povedal, da je po njegovem mnenju najboljša rešitev za ŽZD, da se program priključi ZDL."Mi smo sedaj dali koncesijo za eno leto tistemu, ki se bo javil,"je dejal in dodal, da bodo potem videli, če se bo kdo pritožil."Bi pa rekel, da je ŽZD dejansko s svojim načinom izsiljeval,"je povedal in pojasnil, da so se o problematiki pogovarjali že lansko leto pri ministru za zdravje Tomažu Gantarju.

Janković je sicer po seji komentiral tudi izjavo svetnika iz vrst svetniške skupine SDS, da Janković sejo mestnega sveta vodi fašistično."To največ pove o tistemu, ki je to rekel,"je dejal in povedal, da so to ljudje, ki ne pridejo na državno proslavo in so proti vsemu.

Gostinski vrtovi bodo med Eurobasketom lahko obratovali dlje

Gostinski vrtovi in terase gostinskih obratov ter samostojni gostinski vrtovi v ožjem središču Ljubljane bodo v času pomembnih prireditev, na primer med Evropskim prvenstvom v košarki, lahko obratovali dlje. Svetniki so namreč potrdili, da bodo vrtovi in terase lahko odprti do 5. ure zjutraj.

V veljavnem odloku je določeno, da lahko gostinski vrtovi in terase gostinskih obratov v ožjem mestnem središču MOL obratujejo od 6. ure do polnoči, samostojni gostinski vrtovi pa od 6. ure do 1. ure naslednjega dne.

Mojca Kucler Dolinar iz NSi je dejala, da je podaljšanje obratovalnega časa omogočeno že v veljavnem odloku ter da to zadostuje tudi za Evropsko prvenstvo v košarki. Ob tem je opozorila na okoliške prebivalce, ki bi jih ponoči odprti gostinski vrtovi lahko motili.

V NSi so sicer na podaljšanje obratovalnega časa opozorili že prejšnji teden in zapisali, da se postavlja vprašanje, ali naj bo evropsko prvenstvo v košarki namenjeno promociji športa in zdravega življenja ali promociji nezdravega življenja s ponočevanjem. Svetnik SDS Jernej Pavlin pa je danes dejal, da je zadržanost pri odloku na mestu tudi zaradi negativnih signalov, ki v okviru prvenstva prihajajo s strani Košarkarske zveze Slovenije.

Ljubljanski župan Zoran Janković je sicer pojasnil, da bodo gostinski vrtovi v središču mesta dlje obratovali dva dneva v času omenjenega prvenstva.

Po seji pa je povedal, da je bila osnovna ideja pri pogovorih s četrtno skupnostjo center, organizatorji prvenstva in z gostinci predstavitev Ljubljane v najboljši luči."Za moj okus je to podaljšanje samo za evropsko prvenstvo v košarki,"je še dejal.