Mastni zaslužki s položnicami javnih podjetij

Javno naročilo JHL: Štirimilijonski razpis je vreden presoje pristojnih organov.

Objavljeno
02. oktober 2014 12.38
Ljubljana, 09.01.2013, na blagajni na mackovi lahko poloznice mestnega holdinga placujete brez provizije. Foto: Marko Feist
Suzana Kos, Ozadja
Suzana Kos, Ozadja
Ljubljana – Kdo bo tiskal, pakiral in razpošiljal račune in opomine za javna podjetja v glavnem mestu, je vprašanje, vredno skoraj štiri milijone evrov. Razpis, s katerim so po mnenju sogovornikov zgolj formalno iskali že vnaprej znanega oziroma izbranega izvajalca, se izteka te dni.

Javni holding Ljubljana (JHL), ki ga vodi Zdenka Grozde, je izbral za skoraj pol milijona evrov dražjega izvajalca, ki storitev tiska sploh ne opravlja, prav tako nima ustreznih referenc. Te dni namreč holding končuje izbiro izvajalca tiskanja, pakiranja in razpošiljanja računov za obračun storitev in opominov, vrednost razpisa je omejena na 3,927 milijona evrov. Za to vsoto bo ponudnik tiskal in pošiljal račune uporabnikom storitev vseh podjetij mestnega holdinga, torej Energetike, Vo-Ke, LPP in Snage.

Po naših informacijah so se na razpis odzvala tri podjetja: Elektronsko pismo, hčerinska družba Pošte Slovenije, ki je s ponudbo 4,046 milijona prekoračila najvišjo vrednost razpisa, medvoški Kro s ponudbo 2,966 milijona in celjski Maksmail s ponudbo 3,394 milijona. In, nenavadno, izbran je bil za 428 tisočakov dražji ponudnik iz Celja, ki storitev tiskanja, pakiranja in distribucije samostojno sploh ne more izvajati, pač pa jih bo opravljal s podizvajalci.

Dvomi o poštenosti razpisa

Na portalu javnih naročil so se ob razpisu že pojavili namigi, da ga je JHL priredil za natanko določenega ponudnika, poleg tega naj bi se z zahtevo, da je ponudnik uvrščen na seznam izvajalcev zamenljivih poštnih storitev, in zahtevo po neodvisnem merjenju kakovosti prenosa poštnih pošiljk omejevala konkurenca. Prav tako naj bi se konkurenca, torej možnost, da na ljubljanskem javnem razpisu sploh nekdo konkurira, omejila z združevanjem storitev tiska in distribucije, saj izvajalci tiska ne izvajajo poštnih storitev, in obratno, izvajalci poštnih storitev se ne ukvarjajo s tiskom. V razpisni dokumentaciji tudi niso bili navedeni ne roki prenosa pošiljk ne roki za tisk materialov. Poznavalci pri tem opozarjajo, da nihče ne opravlja storitev, ki so predmet razpisa, v celoti sam. Naročnik je na portalu očitke zavrnil, na naše poizvedovanje pa so v holdingu poudarili, da do pravnomočnega konca postopka izbire ne morejo komentirati.

Zahteva za vpogled

Po naših informacijah se je zaradi dvomov o korektnosti postopka že pojavila zahteva za vpogled v prispele ponudbe. »Do konca postopka in dokler ne bodo izčrpana vsa pravna sredstva za zavarovanje naših interesov, ne dajemo izjav. Lahko pa potrdimo vaše informacije, da smo se za pravno pomoč obrnili na odvetniško pisarno Avbreht, ki je specializirana za področje javnih naročil. Vsekakor bi glede na dosedanje izjave župana Zorana Jankoviča, da je trd pogajalec in da v mestu vselej skušajo izbrati ponudnike z ustreznimi referencami po najugodnejši ceni, pričakovali, da bo odločitev javnega holdinga pri tem razpisu drugačna,« so nas odpravili v medvoškem podjetju Kro. Na naše vprašanje, ali bodo zahtevali revizijo postopka, prav tako še niso hoteli odgovoriti.

»Z razpisom bi se gotovo morali ukvarjati pristojni organi po uradni dolžnosti. Je namreč usmerjen na že vnaprej znanega izvajalca; tako menim na podlagi razpisnih pogojev, ki nedvomno omejujejo konkurenco in so v nasprotju s temeljnim smislom javnega razpisa po izbiri najugodnejšega ponudnika,« pa je odločen Slavko A. Bogataj, direktor podjetja Izberi, hčerinske družbe Dela, ki se ukvarja z distribucijo tiskanih medijev in drugih predmetov distribucije, med njimi so tudi pisemske pošiljke. Izberi se je nameraval na razpis prijaviti, a se po premisleku ni, ker so razpisni pogoji taki, kakršni pač so, po Bogatajevi oceni zelo omejujoči, poleg tega so varščine previsoke, vsota 25 tisoč evrov, kolikor bi stala revizija postopka, pa tudi. Neobičajno je še, da so kljub zelo verjetni spremembi DDV v razpisu zahtevane cene z davkom – pri sklepanju dolgoročnih pogodb in pričakovanih spremembah davka je to po njegovem nedopustno.

Maksmailu padla sekira v med

Celjski Maksmail za ljubljanska javna podjetja že izvaja zamenljive poštne storitve; pred dvema letoma je bil izbran kot najcenejši ponudnik. Od Ljubljane s tem poslom dobi skoraj 178 tisoč evrov na leto.

V Sloveniji navedene storitve trenutno izvaja šest družb, ki konkurirajo Pošti Slovenije. Monopol na tem področju je Pošta izgubila leta 2011 in odtlej je bila že skoraj ob petino trga standardnih pisemskih pošiljk. Trg je vreden okoli 200 milijonov evrov, posel tiskanja in pakiranja računov, za katerega se bije bolj v prestolnici, pa po ocenah okoli 20 milijonov.

Maksmail ima po podatkih baze Gvin zgolj tri zaposlene, predlanskim je imel le enega, takrat pa je, kot rečeno, podjetje začelo opravljati poštne storitve za Javni holding Ljubljana. Neobičajno hitro se, opozarjajo sogovorniki, v družbi spreminjajo tudi imena družbenikov oziroma ustanoviteljev; od oktobra 2007 se jih je zvrstilo kar sedem.