Mercerjeva lestvica: Ljubljana napredovala le za eno mesto

Najvišja kakovost življenja po mnenju ocenjevalcev še šestič zapored na Dunaju, Ljubljana tik za Budimpešto in Dubajem.

Objavljeno
04. marec 2015 16.12
Wien, Schönbrunn, 2014, copyright www.peterrigaud.com
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana - Dunaj je ponovno zasedel najvišje mesto na lestvici raziskave mednarodne agencije Mercer o kakovosti življenja, so sporočili z agencije za stike z mestom Dunaj Compress. Mercer v 230 večjih mestih po svetu na osnovi 39 kriterijev, ki segajo od kulturne ponudbe, izobraževanja pa vse do zdravstva in okoljevarstva, določi mesto z najvišjo kakovostjo življenja.

Med 230 mesti iz vsega sveta, ki sodelujejo v raziskavi, so se med prvimi petimi znašla tri evropska mesta, poleg Dunaja še Zürich (2. mesto) in München (4. mesto). 3. mesto je pripadlo novozelandskemu Aucklandu, 5. mesto pa kanadskemu Vancouvru.

Ljubljana ves čas med 75. in 77. mestom

Ljubljana na 75. mestu zaostaja za Budimpešto in Dubajem, ki zasedata 74. in 73. mesto. Nekaj mest pred Ljubljano je tudi Praga, tik za njo pa Abu Dhabi, Varšava in Bratislava. Zagreb je na 97. mestu, Beograd na 141., Sarajevo pa še 20 mest nižje. Na zadnjem mestu kot že nekaj let zapored ostaja iraški Bagdad.

Raziskava o kakovosti življenja v različnih mestih služi predvsem kot pomoč multinacionalkam in drugim podjetjem, da svojim zaposlenim v mednarodnih projektih zagotovijo ustrezno nadomestilo v skladu s standardi tega mesta. Za Ljubljano pa je pomembna, ker ji je v preteklosti veliko pomena in pozornosti namenjalo vodstvo ljubljanske občine.

Kot je znano, si je župan Zoran Janković pred županskimi volitvami leta 2010 za cilj celo zastavil, da bo naše glavno mesto v štirih letih pripeljal med deseterico z najvišjo kakovostjo življenja. To mu ni uspelo, leta 2010 je Ljubljana zasedala 77. mesto, v letih 2011 in 2012 je bila 75. Lani je naša prestolnica nazadovala za eno mesto in bila 76., letos pa se znova povzpela na 75. mesto.

Mercer ignorira MOL

Pred lanskimi županskimi volitvami si sicer Janković, ki se sicer rad zgleduje po Dunaju, podobnih ciljev kot štiri leta prej ni zastavljal, bržkone pa na ljubljanski občini tudi letos ne bodo preveč zadovoljni z minimalnim napredovanjem. V lanski raziskavi si je Ljubljana dobro oceno prislužila na področju družbeno-kulturnega okolja, najmanj točk pa je dobila v kategorijah šole in izobrazba ter naravno okolje.

Podžupanja Tjaša Ficko, ki je zadolžena za področje prepoznavnosti mesta in korporativno komuniciranje, je takrat za Delo dejala, da bi si po njihovem mnenju Ljubljana zaslužila boljšo oceno tako za kakovost pitne vode in ravnanja z odpadki kot tudi na področjih izobraževanja, kulture in športa. Pojasnila je, da bi prejete ocene lažje analizirali in se tudi poglobili v vzroke zanje, če bi poznali metodologijo zbiranja podatkov ter upoštevane spremenljivke, in da so na predstavnike Mercerja naslovili že nekaj tovrstnih pobud, a doslej neuspešno.

Na Dunaju ponosni

V raziskavi so ocenjevali politično, socialno in ekonomsko vzdušje v mestu, zdravstveno oskrbo, možnosti izobraževanja in infrastrukturo (javni prevoz, oskrba z vodo in električno energijo, možnosti nastanitve). Kriteriji so vključevali tudi možnosti za prostočasne aktivnosti v mestu (ponudbo restavracij, gledališč, kin in športnega udejstvovanja), dostopnost potrošnih dobrin (od hrane do avtomobilov) in okoljevarstveni vidik (od parkov do onesnaženosti zraka).

Na Dunaju so na rezultat ponosni, so sporočili iz agencije Compress. Župan Michael Häupl in podžupanja Renate Brauner pa sta v prvi izjavi povedala: »Ponovna izbira mesta Dunaj na ta položaj kaže na to, da so visoki standardi na področju sociale, dobra infrastruktura in široka kulturna ponudba priznani tudi na mednarodni ravni. Vsekakor pa se moramo še naprej truditi, da bo Dunaj to uspešno pot nadaljeval.«